Posle više od 50 godina; Potpuno nova infrastruktura

Izvor: B92, 16.Sep.2021, 14:43

Posle više od 50 godina; "Potpuno nova infrastruktura"

Beograd -- "Investicije koje Vlada Republike Srbije trenutno sprovodi u železničku infrastrukturu i nabavku novih vozova nisu viđene više od 50 godina."

To je rekao ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović, dodavši da je Srbija trenutno u procesu izgradnje potpuno nove železničke infrastrukture.

On je danas, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem, potpisao Memorandum o saradnji na razvoju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trening centara u železničkom i vazdušnom saobraćaju, pri čemu je istaknuto da se pet miliona evra ulaže za nabavku najsavremenije opreme za praktičnu obuku budućih mašinovođa Železničke tehničke škole i Visoke tehničke škole u Beogradu.

Cilj potpisivanja ovog značajnog memoranduma je ubrzanje saradnje sa preduzećima u oblasti železničkog saobraćaja i prema njihovim potrebama kreiranje i implementacija novih profila u obrazovni sistem u okviru železničkih škola u Beogradu, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Tim povodom, Vlada Republike Srbije donela je odluku o formiranju trening centara za razvoj železničkog saobraćaja pri Železničko tehničkoj školi, koji će biti prepoznat ne samo u Srbiji nego i u regionu.

Pored podsećanja da ovakve investicije u železničku infrastrukturu nisu viđene više od pola veka, ministar je istakao da je cilj da đaci koji će pohađati železničke škole dobiju priliku da uče i budu spremni za upravljanje najsavremenijim brzim vozovima, kao i da održavaju modernizovane pruge i učestvuju u železničkim preduzećima.

"Mi sa ovim investicijama omogućavamo da vratimo železnicu onde gde je bila nekada, na mesto koje ona u svim razvijenim evropskim državama sada zauzima. Ovaj memorandum je jedna od najvažnijih stvari kako bismo mi potrebe za kadrovima u železnici mogli da proizvedemo. U narednim godinama ćemo u tu školu uložiti pet miliona evra", rekao je Momirović.

Ružić je rekao da se u obrazovanje kadrova za potrebe železnice od naredne godine uvodi dualno obrazovanje koje podrazumeva i učenje kroz rad u kompanijama Železnice Srbije.

On je naveo da je plan da u narednom periodu se sprovede nabavka najmodernijih stacionarnih simulatora cele kabine za upravljanje vozovima za mašinovođe, kako na železnici, tako i u tramvajskom saobraćaju i da su takvi simulatori pandan već poznatim simulatorima koje koriste piloti Er Srbije i kakve ima Vazduhoplovna akademija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

INVESTICIJE NAKON 50 GODINA! Srbija ulaže pet miliona evra za trening centar u železničkom i vazdušnom saobraćaju

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Sep.2021

Vlada Republike Srbije donela je odluku o formiranju trening centara za razvoj železničkog saobraćaja pri Železničko tehničkoj školi, koji će biti prepoznat ne samo u Srbiji nego i u regionu...Ulaže se pet miliona evra za nabavku najsavremenije opreme za praktičnu obuku budućih mašinovođa...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.