Od ponoći u Kanadi slobodno tržište kanabisa

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2018, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ponoći u Kanadi slobodno tržište kanabisa

Kanabis ili marihuana koristi se kao opojna droga i u medicinske svrhe...

Kanada je, posle Urugvaja, postala druga zemlja na svetu koja je legalizovala posedovanje i konzumaciju kanabisa u rekreativne svrhe, a prodaja je počela u ponoć.

Slobodno tržište kanabisa je otvoreno, a 15 miliona domaćinstava primilo je obaveštenja o novim zakonima, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ipak, kako se navodi, i dalje ostaju pitanja u vezi sa uticajem marihuane na zdravlje, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zakon i javnu bezbednost. Postoji i zabrinutost u vezi sa spremnošću policije da spreči vožnju pod uticajem kanabisa.

Urugvaj je prva zemlja koja je legalizovala upotrebu marihuane u rekreativne svrhe, a Portugalija i Holandija su je dekriminalizovale, napominje BBC.

Kanadske provincije su se mesecima pripremale za ukidanje zabrane kanabisa i one su odgovorne za utvrđivanje detalja o tome gde se može kupiti i konzumirati.

Agencija AP navodi da se očekuje da će danas za legalnu rodaju kanabisa najmanje 111 prodavnica biti otvoreno širom zemlje od 37 miliona stanovnika.

Prodaja je počela odmah iza ponoć u Njufaundlendu, najistočnijoj kanadskoj provinciji, a BBC prenosi da je na stotine ljudi stajalo u redu.

Pratite nas na našem Instagram profilu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.