Posle Kine, Nemačka: Dugoročni sporazum ipak potpisan

Izvor: B92, 29.Nov.2022, 11:47

Posle Kine, Nemačka: Dugoročni sporazum ipak potpisan

KatarEnerdži i ConocoPhillips potpisali su dva ugovora za izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u Nemačku na najmanje 15 godina od 2026. godine.

Sporazum će obezbediti Nemačkoj 2 miliona tona LNG-a godišnje, koji će stizati iz Ras Lafana u Kataru do severnog nemačkog LNG terminala u Brunsbutelu, rekao je izvršni direktor KatarEnerdžija, prenosi Rojters.

"(Sporazumi) označavaju prvi dugoročni ugovor o snabdevanju LNG-a Nemačkoj, sa periodom snabdevanja koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proteže na najmanje 15 godina, čime se doprinosi dugoročnoj energetskoj bezbednosti Nemačke“, rekao je Saad al Kabi na zajedničkoj konferenciji sa izvršnim direktorom ConocoPhillips-a Rajanom Lensom.

Podružnica u potpunom vlasništvu ConocoPhillips-a će kupiti ugovorene količine koje će biti isporučene s broda na nemački terminal za prijem, koji je trenutno u razvoju.

Dogovor dolazi nekoliko dana nakon što je KatarEnerdži potpisao 27-godišnji ugovor o prodaji i kupovini sa kineskim Sinopekom.

Severno polje je deo najvećeg gasnog polja na svetu koje Katar deli sa Iranom, koji svoje vlasništvo naziva Južni Pars.

Od početka sukoba Rusije sa Ukrajinom u februaru, konkurencija za LNG je postala intenzivna, a Evropi su posebno potrebne ogromne količine koje bi pomogle u zameni ruskog gasa koji je činio skoro 40% uvoza kontinenta.

Kabi je takođe rekao da se još uvek vode pregovori sa drugim nemačkim kompanijama za dalje snabdevanje.

Pročitajte više:

Evropa odbija, ali ne i azijske zemlje: Katar i Kina potpisale najdugoročniji sporazum

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.