Izvor: Politika, 09.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porez na godišnju zaradu od 1,65 miliona

Obavezu da najkasnije do 16. marta podnesu prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana imaju svi koji su lane zaradili više od 1.644.264 dinara

Zaposleni koji su tokom 2008. godine u Srbiji zaradili više od 1.644.264 dinara, što znači da su mesečno primali oko 137.000 dinara, ili u protivvrednosti oko 1.500 evra (po kursu 90 dinara za evro), obavezni su da najkasnije do 16. marta Poreskoj upravi podnesu prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << građana. Istu obavezu imaju i stranci koji su lane svakog meseca kući nosili oko 230.000 dinara ili 2.500 evra, odnosno strani državljani koji su celu prošlu godinu zaradili više od 2.740.440 dinara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosek neto zarade za 2008. godinu iznosi 32.746 dinara.

U Poreskoj upravi podsećaju da će po stopi od 10 odsto porez na ukupan prihod građana platiti oni koji su tokom 2008. godine mesečno zarađivali tri, odnosno najviše šest republičkih proseka. Dok će po stopi od 15 odsto porez plaćati zaposleni koji su mesečno primali više od šest republičkih prosečnih zarada.

Kada je reč o strancima, porez na ukupan prihod građana po stopi od 10 odsto biće zaračunat onima koji su primali pet, odnosno najviše osam prosečnih plata, dok će po stopi od 15 odsto biti obračunat onim strancima koji su zarađivali više od osmostrukog proseka.

Prema Zakonu o porezu na dohodak građana, dohodak čini godišnji zbir zarada i oporezivih prihoda od samostalnih delatnosti, autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine, od davanja u zakup ili podzakup nepokretnosti, pokretnih stvari, od osiguranja lica, od sportista i sportskih stručnjaka.

Dohodak za oporezivanje utvrđuje se tako što se godišnji zbir prihoda po osnovu zarade i oporezivih prihoda umanji za plaćeni porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, pa od tako dobijenog iznosa odbije neoporezivi iznos.

Prihodi ostvareni i oporezivi u drugoj državi umanjuju se za porez plaćen u drugoj državi. U dohodak stranca rezidenta ulaze samo zarade, ne računajući dodatna primanja koja se odnose na pokriće njegovih dodatnih troškova proisteklih iz zaposlenja u Srbiji, ako su ispunjeni propisani uslovi.

Poreski obveznik je, podsećaju u Poreskoj upravi, dužan da iznos godišnjeg poreza na dohodak građana plati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju poreza.

Tokom kontrole utvrđuje se koliko građani koji su podneli poresku prijavu podleže oporezivanju. Isto tako, na osnovu podataka iz pojedinačnih poreskih prijava, Poreska uprava utvrđuje koliko je građana „previdelo” da podnese ovu prijavu, iako su bili u obavezi da to učine.

Svi koji ne podnesu poresku prijavu ili to urade sa zakašnjenjem, ili u prijavi ne navedu tačne podatke od kojih zavisi visina poreza, biće kažnjeni za prekršaj novčanom kaznom.

J. Petrović

[objavljeno: 10/02/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Porez na dohodak do 15. marta

Izvor: B92, 09.Feb.2009

Beograd -- Građani koji su tokom 2008. zaradili više od 1,65 miliona dinara, do 15. marta treba da prijave porez na dohodak građana...Za izbegavanje prijave poreza na dohodak slede visoke novčane kazne..Poreska stopa za godišnju zaradu iznad 1,65 miliona dinara je 10 odsto, dok se građanima koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.