Poreski obveznici Sombora i Kule odlučuju kako se troši budžet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2019, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreski obveznici Sombora i Kule odlučuju kako se troši budžet

Sombor i Kula su neki od gradova gde je zaživeo projekat u kojem, po švajcarskom modelu, građani predlažu kako da se troši budžet za komunalnu infrastrukturu.

Uređenje kupališta na popularnoj Tromeđi u Somboru jedan od projekata koji je finansiran, po švajcarskom modelu. Građani imaju priliku da preko mesnih zajednica, putem medija, elektronskim putem, posredstvom sajta i neposrednim glasanjem izraze volju, predlože i izaberu projekat za koji bi želeli da se utroše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budžetska sredstva.

"Bili smo među prvima koji su se priključili tom projektu. Znači, doneli smo akcioni plan po kojem i dan danas radimo. Rezultat toga, prihod od poreza na imovinu u 2018. u poređenju sa 2017. je povećan za 20% što iznosi oko 100 miliona dinara, znači, sve je to rezultat našeg učešća u reformi poreza na imovinu. Savet MZ skuplja predloge, dostavlja gradu Somboru, odeljenju za komunalnu delatnost gde se svi ti zahtevi skupljaju te se odlučuje šta će se od toga finansirati", kaže Sava Dojić, član gradskog veća za oblast finansiranja i privrede.

Opština Kula je tokom 2018. sprovela postupak popisa imovine na osnovu čega je napravljena baza podataka.

"Ono na čemu trenutno radimo je aktivno uključivanje saveta mesnih zajednica na kojima će građani izraziti svoju volju. Takođe, U okviru zvaničnog sajta opštine Kula, društvenih mreža kao i lokalnih medija, sprovešćemo anketu kako bi građani opštine i na ovaj način bili obavešteni o utrošku sredstava prikupljenih na osnovu poreza na imovinu. Građani Kule imaju iskustva jer su u akciji , "Uzmi račun i pobedi", osvojili 23000 evra te su građani na sličan način, glasanjem, opredelili se za kupovinu aparata za reanimaciju", rekao je Strahinja Paravina, pomoćnik predsednika opštine Kula.

Projektom participativnog budžetiranja, građani Sombora su već petu godinu za redom uključeni u odlučivanje o trošenju sredstava iz budžeta o čemu više govore i u anketi.

"Ovo što je do sada urađeno mislim da je izvrsno. Tromeđa danas izgleda lepo i verujem da će naredni projekti o kojima se bude razgovaralo takođe biti podržani a ja ću naravno, ako budem u prilici, glasati za ono što mislim da je najbolje", kaže jedan od građana.

"Mislim da gradska infrastruktura nedostaje, trudnice ne mogu mnogim mestima prići sa kolicima. Kolica su neupotrebljiva jer trotoari nisu završeni, prvenstveno bi na to obratio pažnju", dodaje drugi.

Tokom proteklih godina, građani Sombora su odlučili da budžetska sredstva budu utrošena na uređenje sela Stanišić i vrtića u Kljajićevu kao i za projekat uređenja drugog dela kanalske obale, od mosta na Velikom bačkom kanalu do Tromeđe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.