Poreska uprava Crne Gore naplatila 100 miliona eura prihoda

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Okt.2018, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreska uprava Crne Gore naplatila 100 miliona eura prihoda

PODGORICA - Poreska uprava naplatila je u septembru gotovo sto miliona eura prihoda, što je za deset miliona više u odnosu na prošlu godinu.

"Ukupna bruto naplata prihoda koje administrira Poreska uprava tokom septembra 2018. godine iznosila je 99.024.525 eura, što je za 10 miliona eura (odnosno 11 %) iznad ostvarenja iz istog perioda prošle godine, a šest miliona eura (6 %) preko plana naplate za ovaj mjesec", saopšteno je iz Poreske uprave.

U strukturi naplate, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kako je saopšteno, izdvaja se naplata poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 31,7 miliona eura, što je 13 procenata (4 miliona eura) iznad plana naplate, odnosno 18 procenata (5 miliona eura), više od ostvarenja iz septembra 2017. godine.

"Ovaj podatak posebno je značajan indikator uspješnosti praćenja ljetnje turističke sezone, imajući u vidu da su poreski obveznici tokom septembra prijavili obaveze po osnovu prihoda stečenih u avgustu, kao mjesecu tradicionalno obilježenim vrhuncem ljetnje turističke sezone", navodi se u saopštenju Poreske.

Kad je riječ o ostalim poreskim oblicima, naplata poreza na dohodak fizičkih lica u iznosila je 12,5 miliona eura, doprinosa za obavezno socijalno osigiranje 41,9 miliona, poreza na dobit pravnih lica 6,8 miliona, koncesionih naknada 2,9 miliona, poreza na promet nepokretnosti 1,5 milona...

"Imajući u vidu navedene podatke, kumulativna bruto naplata od početka januara do kraja septembra 2018. godine iznosila je 781.177.707 eura, što je 84 miliona eura (12 procenata) iznad ostvarenja iz prošle godine, a 50 miliona eura (7 procenata) preko plana naplate za devet mjeseci, što je posljedica niza faktora, među kojima je i povećanje stope poreza na dodatu vrijednost, ali i aktivnosti na podsticanju dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa i proaktivan pristup poreskim obveznicima, s jedne, i intenzivne mjere inspekcijskog nadzora usmjerene primarno na obveznike s niskim stepenom poreske discipline, i to posebno tokom trajanja ljetnje turističke sezone, s druge strane", istakli su iz Poreske.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.