Porasla vjerojatnost za recesiju u Njemačkoj

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Sep.2019, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porasla vjerojatnost za recesiju u Njemačkoj

BERLIN - Prema mjesečnom indeksu koji mjeri stanje njemačke ekonomije, koji je danas objavio Institut za makroekonomsku politiku (IMK), postoji 60% vjerojatnosti da bi njemačko gospodarstvo moglo uskoro pasti u recesiju.

Tako je IMK iznio da je šansa za buduću recesiju porasla s predviđenih 43% u kolovozu na 59,4% ovoga mjeseca, što je zapravo najviše očitanje recesijskog rizika od zimskih mjeseci 2012./2013. godine, piše Reuters, a prenosi Index.

Njemačko >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << gospodarstvo je oslabilo jer zbog trenutnih trgovinskih sukoba i Brexita propada njegov proizvodni sektor koji je uvelike ovisan o izvozu.

Postoje bojazni da bi se recesija u proizvodnji mogla proširiti i na druge sektore, što bi ozbiljno naštetilo dosad snažnom njemačkom tržištu rada.

"Sve je manje nade da bi domaća potražnja mogla spasiti Njemačku od recesije", rekao je Sebastian Dullien iz IMK-a.

"Takvo stanje povećava pritisak na Europsku središnju banku za daljnju reviziju monetarne politike", dodao je.

Indeks IMK, koji mjeri rizik od recesije tijekom tromjesečnog razdoblja, uzeo je u obzir nedavne loše rezultate njemačkog gospodarstva kao što su pad industrijske proizvodnje i pad narudžbi u industrijskom sektoru, kao i sve manji broj otvorenih radnih mjesta.

Također je uzeo u obzir i društveno uvjetovane opasnosti po njemačku ekonomiju poput Brexita bez dogovora ili strožih pravila o emisiji CO2, odnosno o potrebi prelaska na električne automobile, što trenutno oslabljuje njemačku automobilsku industriju.

Istraživački Kiel Institute for World Economy (IfW) jučer je priopćio kako u trećem tromjesečju očekuje pad u njemačkom gospodarstvu za 0,3%, što bi tehnički već značilo ulazak u recesiju.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

NEMAČKA ZVANIČNA STATISTIKA UPALILA ALARM "Da, privreda bi uskoro mogla pasti u recesiju"

Izvor: Blic, 13.Sep.2019, 09:07

Prema mesečnom indeksu koji meri stanje nemačke ekonomije, koji je objavio Institut za makroekonomsku politiku (IMK), postoji 60 odsto verojatnosti da bi nemačka privreda moglo uskoro pasti u recesiju. Tako je IMK izneo da je šansa za buduću recesiju porasla s predviđenih 43 odsto u u prethodnom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.