Popović: Huavej da razmotri mogućnost istraživačkog centra u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2019, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Huavej da razmotri mogućnost istraživačkog centra u Srbiji

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je danas sedište kineske tehnološke kompanije Huavej u Šenženu i tom prilikom pozvao rukovodstvo ove kompanije da razmotri mogućnost otvaranja istraživačko-razvojnog centra u Srbiji.

„Želimo da iskustvo kineske kompanije Huavej u oblasti visokotehnološkog umrežavanja i digitalizacije implementiramo u Srbiji. Otvaranje istraživačko-razvojnog centra ove kompanije u Srbiji omogućilo bi povoljnu investicionu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << klimu u našoj zemlji, kao i ubrzani razvoj ekonomije zasnovane na inovacijama i novim tehnologijama“, kazao je Popović nakon sastanka sa globalnim predsednikom kompanije Huavej za vladine poslove, gospodinom Džej Žu Danom.

Popović je prilikom posete sedištu ovog kineskog tehnološkog giganta u Šenženu istakao da su srpski inženjeri prepoznati kao jedni od najboljih u svetu.

„Potencijal koji naša zemlja poseduje u vidu znanja i talenta mladih inženjera postao je sinonim za Srbiju. Želimo da tehnološke platforme i globalne inicijative Huaveja još više otvorimo za srpske studente i startapove. Posebno u oblasti veštačke inteligencije i blokčejn tehnologija. To je način da stvorimo novu vrednost za privredu i ekonomiju Srbije", istakao je Popović, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Predsednik kompanije Huavej za vladine poslove, Džej Žu Dan, ukazao je da ova kompanija prepoznaje izuzetan razvojni potencijal u Beogradu.

„Huavej je u Beogradu uspostavio centar odakle se upravlja poslovanjem naše kompanije na teritoriji šest zemalja u regionu. U sedištu Huavej u Beogradu radi preko sto inženjera, od toga je 80 odsto njih iz Srbije. Želimo da koristimo znanja srpskih inženjera na izgradnji i unapređenju globalne infrastrukture kompanije Huavej“, rekao je Dan.

Popović je tokom radne posete obišao i izložbeni prostor kompanije Huavej, koji prikazuje rešenja ove kompanije u različitim oblastima, kao i posebnu postavku koja demonstrira mogućnost primene 5G tehnologije u različitim oblastima, kao što su smart siti, pametne fabrike, medicina, virtuelna realnost, u čemu je kompanija Huavej lider u svetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Posle premijerke, i ministar Nenad Popović pozvao Huavei u Srbiju

Izvor: VOA, 12.Nov.2019

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović boravi u Kini, gde je u Šenženu posetio sedište kompanije Huavei i ponovio poziv premijerke Ane Brnabić od pretprošle nedelje da menadžment te kineske tehnološke kompanije razmotri mogućnost otvaranja...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.