Ponovo rođena knjiga o izlečenju od raka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2018, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ponovo rođena" knjiga o izlečenju od raka

Koliko teške mogu biti bitke sa bolešću, najbolje znaju oni koji su ih lično prošli. Jedna od njih je i Novosađanka, Aleksandra Matić, koja se izlečila od raka jajnika.

Ona je pre pet godina napisala knjigu "Ponovo rođena", u kojoj govori o predrasudama i stereotipima o teškim bolestima, ali i o svojoj borbi.

"Najbitnije je stvarno da svako ko je bolestan, nebitno kakva je bolest u pitanju, da ima podršku", kaže Aleksandra Matić.

Podrška okoline, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osim porodice, kod Aleksandre je izostala, kada je u 21. godini saznala da joj je ostalo svega mesec dana života. Dijagnostikovan joj je rak jajnika, koji se proširio na sedam organa.

"Bila sam u nekom šoku, nisam bila svesna šta me je snašlo. Tek sad kada se osvrnem u prošlost vidim da je to bila baš teška borba. Jedino što me je povređivalo to su bili suvišni komentari. Ako vidiš da je neko bolestan, ne moraš da komentarišeš, da vređaš, dotučeš tu osobu, dovoljan je jedan komentar, sruši ti samopouzdanje i samim ti desi se da čovek često zbog toga i odustane", kaže ona.

Upravo zato Aleksandra je pre pet godina, nakon izlečenja, objavila knjigu "Ponovo rođena" kako bi pokazala kroz šta je prošla, razbila predrasude, motivisala i savetovala druge ljude kako da izdrže. Danas, uz posao frizerke, Aleksandra piše i drugi deo knjige, koji bi trebalo da bude pred čitaocima za pola godine.

"Bitno je kako razmišljamo i kako gledamo sebe, takođe mi sami određujemo svoju sreću, svoju sudbinu, u to sam sigurna, samo je bitno da prevaziđemo strah, jer je to ono što nas parališe. U tom drugom delu pišem o nekim stvarima i tehnikama koje sam ja koristila tokom svog isceljenja", navodi.

Bez obzira na težak period koji je iza nje, Aleksandra kritikuje patetiku koje je, kako kaže, previše u medijima. Treba da pomažemo jedni drugima, da se priča o tome, ali ne treba da lečimo bolesne sms porukama, kaže Aleksandra i smatra da država mora da ulaže više para u zdravstvo, jer je to način da se spasu ljudski životi.

"Mogli bi za te pare svaki dan da pomognu jednom detetu i jednom čoveku ili ženi da se izleči ili operiše. Koliko samo njih čeka na organe, transplatacije", ističe.

Treba da se borimo za sebe, jer to niko drugi neće učiniti za nas, poručuje Aleksandra, koja je dobila svoju bitku sa teškom bolešću.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.