Pokrenut postupak protiv Fortenova grupe zbog preuzimanja kompanija Agrokor grupe

Izvor: B92, 04.Okt.2019, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenut postupak protiv Fortenova grupe zbog preuzimanja kompanija Agrokor grupe

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak po službenoj dužnosti protiv privrednog društva Fortenova Grupa d.d. Zagreb.

Postupak je pokrenut radi ispitivanja koncentracije koja je sprovedena iako nije odobrena.

Komisija je, kako su saopštili, osnovano pretpostavila da je Fortenova Grupa stekla kontrolu nad kompanijama koje su poslovale u okviru Agrokor grupe.

Takođe će utvrditi i bitne činjenice, dokaze i ostale elemente na kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će zasnovati svoju odluku u pogledu eventualnog određivanja mere zaštite konkurencije, odnosno mere dekoncentracije.

"Zakonom je propisano da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Republike Srbije, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja", stoji u saopštenju.

Inače, Zakon o zaštiti konkurencije, učesniku na tržištu koji sprovede koncentraciju za koju nije izdato odobrenje od strane Komisije, određuje meru zaštite konkurencije u obliku plaćanja novčanog iznosa u visini do 10 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog na teritoriji Republike Srbije.

Portal Klix.ba objavio je da je procedura prenosa deonica Merkatora u Fortenova grupu u toku.

Fortenova grupa je deoničarsko društvo koje je nasledilo poslovanje Agrokora u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i u Crnoj Gori, Srbiji i Severnoj Makedoniji.

U Srbiji su nasledili Frikom d.o.o. Beograd, Dijamant a.d. Zrenjanin, Mivela Mg, PIK Vrbovec d.o.o. Beograd, Kikindski mlin...

Krajem augusta 2019, Fortenova je obavestila regulatora za zaštitu tržišne konkurencije u EU o nameri koncentracije Merkatora za Sloveniju i Hrvatsku. Nakon sprovođenja svih formalnih procedura, Merkator će biti prenet na Fortenova grupu i nastaviće redovno poslovanje u njenom sistemu.

Dok se ne reše pravni i regulatorni preduslovi prenosa imovine Merkatora sa Agrokora na Fortenova grupu, Agrokor je na tržištu BiH prisutan kroz dva maloprodajna brenda - Konzum i Merkator.

Kako portal Klix.ba nezvanično saznaje, budući trgovački centri u vlasništvu Fortenova grupe u BiH mogli bi da nastave poslovanje pod brendom Merkator, iako postoji i opcija da brend Konzum zameni natpise Merkatora na objektima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Komisija za zaštitu konkurencije POKRENULA POSTUPAK protiv Fortenova Grupe

Izvor: Blic, 04.Okt.2019

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak po službenoj dužnosti protiv privrednog društva Fortenova Grupa d.d. Zagreb, radi ispitivanja koncentracije koja je sprovedena iako nije odobrena.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.