Pojeftinjuju popravke vozila i tamnjenje stakala

Izvor: B92, 20.Nov.2015, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojeftinjuju popravke vozila i tamnjenje stakala

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović izjavio je da će uskoro biti izmenjena Uredba kojom će biti snižene cene raznih prepravki vozila.

Prema njegovim rečima, biće snižene cene i naknadnog zatamnjivanja stakla.

Božović je nakon sednice Grupacije ovlašćenih uvoznika vozila i delova Privredne komore Srbije rekao da je resorna ministarka Zorana Mihajlović pokrenula pitanje cena i procedura kako bi se olakšalo građanima.

"Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saobraćaja je pokrenulo pitanje cene usluge ispitivanja prepravljanja vozila naknadnom ugradnjom folije i očekujem da će tu biti smanjena cena, a izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja očekujemo znatno jednostavnije postupke za sve prepravke", rekao je Božović Tanjugu.

On je naveo da stakla mogu biti naknadno zatamnjivana folijama koje moraju biti atestirana, ali da stakla u ravni vozača ne smeju biti zatamnjivana više od 30 odsto.

Božović je podsetio da je pravilnik koji to uređuje počeo da se primenjuje 8. oktobra, na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima iz 2009, dok je cena definisana uredbom iz 2013. godine.

Prednje vetrobransko staklo ne sme biti naknadno zatamnjivano i takva vozila moraju proći proces ispitivanja iz razloga bezbednosti saobraćaja.

Kako kaže, postignut je dogovor između Asocijacije uvoznika i ugrađivača folija tako da građani ne moraju da odlaze kod predstavnika proizvođača već će na mestu gde ugrađuju folije moći da dobiju svu potrebnu dokumentaciju.

"Želimo da unapredimo saradnju sa Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova kako bi rešili mnogobrojne probleme. Jedan deo je rešen, a prvi korak jeste bio u vezi sa potvrdama predstavnika proizvođača za ugradnju folije odnosno prepravku vozila i ta procedura je olakšana i cena je niža", rekao je on.

Božović je rekao da je Agencija predložila uvođenje licenciranih odgovornih projektanata za prepravke na vozilima.

"Svakako da ćemo predvideti kategorizaciju prepravki, jer ne mora svako ispitivanje prepravki isto da košta", dodao je on.

Predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Vukasović je rekao Tanjugu da to udruženje podržava sve elemente za povećanje bezbednosti saobraćaj, kao i da se zalaže da se određeni troškovi za vozače smanje.

"Razgovrali smo takođe o verodostojnosti podataka koje daju uvoznici o prodaji i po prvi put (od 2008. godine) imamo bolje rezultate nego u prethodnoj godini", naveo je Vukasović.

Na sednici, koja je održana u upravnoj zgradi Beogradskog sajma, razgovarano je i o drugim problemima i elementima važnim za uvoznike, novom sistemu bezbednosti saobaćaja koji je kod nas usklađen sa pripisima u EU, zatamnjivanju stakala i drugom.

Sastanku je prisustvovao i državni sekretar u Ministarsrvu privrede Miloš Petrović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.