Izvor: RTS, 30.Jun.2022, 14:47

Pojednostavljena procedura za kupce-proizvođače energije za sopstvene potrebe

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača električne energije, čime je dodatno pojednostavljena procedura za proizvodnju energije za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora energije.
Izmene Uredbe omogućiće da se dodatno skrati procedura i smanje troškovi za kupce- proizvođače koji celokupnu proizvedenu električnu energiju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koriste samo za sopstvenu potrošnju, i ne isporučuju višak energije u prenosni, distributivni, odnosno zatvoreni distributivni sistem, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike.

U ovom slučaju, građani ili privredni subjekti sa statusom kupca-proizvođača dužni su da snabdevaču podnesu zahtev za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju ili ugovora o snabdevanju sa unapred određenim količinama električne energije za svaki obračunski period tokom perioda snabdevanja, čime je procedura za ovu kategoriju dodatno pojednostavljena.
U saopštenju se dodaje da je kupac-proizvođač nova kategorija učesnika na tržištu električne energije, koja je u pravni sistem Republike Srbije uvedena Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, usvojenim prošle godine.
Novim zakonom bitno je pojednostavljena procedura sticanja statusa kupca-proizvođača, tako da je, umesto nekadašnjih dvadeset, sada potreban samo jedan korak, ističe se u saopštenju Ministarstva.
 
Do sada je 60 fizičkih lica i osam pravnih lica upisano u registar kupaca-proizvođača, a ukupna instalisana snaga kojom raspolažu svi kupci-proizvođači iznosi 2,12 MW. Takođe, prema podacima JP "EPS Snabdevanje" i "Elektrodistribucije Srbije", podneti su zahtevi za zaključenje ugovora i priključenje još 25 megavata.
 
Uvođenjem instituta kupca-proizvođača građanima i pravnim licima se, kao krajnjim kupcima, omogućava da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe i tako smanje račune za električnu energiju, istovremeno postajući aktivni učesnici u procesu energetske tranzicije.
Uključivanjem potrošača koji troše sopstvenu energiju iz obnovljivih izvora smanjuju se gubici u mreži i doprinosi povećanju energetske nezavisnosti i bezbednosti, kao i očuvanju zdrave životne sredine, navodi Ministarstvo energetike.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vlada usvojila: Pojednostavljena procedura za kupce-proizvođače energije

Izvor: B92, 30.Jun.2022

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici novu uredbu...Reč je o Uredbi o izmenama i dopunama Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvodjača i snabdevača električne energije, čime je dodatno pojednostavljena procedura za proizvodnju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.