Pohvale Srbiji iz Evrope za rezultate na polju digitalizacije

Izvor: B92, 17.Sep.2018, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pohvale Srbiji iz Evrope za rezultate na polju digitalizacije

Beograd -- Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel posetila je Kancelariju za IT i eUpravu i obišla Državni data centar.

Evropska komesarka je pohvalila rezultate koje je Srbija ostvarila u kratkom periodu na polju digitalizacije i transformacije javne uprave, kao i efikasnom donošenju i primeni seta zakona iz ovih oblasti.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović tom prilikom predstavio je planove za izgradnju sekundarnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Državnog data centra, koji će biti izgrađen u Kragujevcu, a koji je Vlada Srbije proglasila za projekat od strateškog značaja.

"Izgradnja centra u Kragujevcu, koji će biti jedinstven u regionu po svojim kapacitetima i performansama, doprineće neometanom i pouzdanom pružanju usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka gradjana i privrede, kao i smeštanju podataka ne samo državne uprave, već i lokalnih samouprava, ali i potencijalnih investitora", istakao je Jovanović.

On je dodao da će se na taj način unaprediti rad javne uprave što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede, ali i privući nove investicije u sve brže rastućem IT sektoru Srbije.

Jovanović je zahvalio komesarki Gabrijel i istakao da je njena poseta veoma značajna, jer pokazuje da se napori, kao i rezultati Srbije prepoznaju i da smo na pravom putu digitalne transformacije koju sprovodimo u okviru koncepta koji je osmislila premijerka Ana Brnabić.

"Vlada Republike Srbije ulaže velike napore na polju digitalizacije, a posebno reforme javne uprave. Cilj je da Srbija dobije što bolju, transparentniju i efikasniju javnu upravu, a sredstvo za postizanje toga je moderna i svima dostupna elektronska uprava. Jedna od prvih poteza Vlade na tom polju je formiranje Kancelarije za IT i eUpravu, kao službe Vlade iz oblasti informacionih tehnologija i elektronske uprave", istakao je.

Novinarima je rekao da je poseta evropske komesarke potvrdila dobre i vidljive rezultate Srbije na njenom digitalnom putu.

Kako je naveo, značajna je i saradnja sa EU u oblasti sajber sekjuritija i već su zajednički pokrenute inicijative da se oformi Evropski centar za razmenu informacija kada je u pitanju informaciona bezbednost .

Jovanović je rekao da je za godinu dana od formiranja Kancelarije urađeno mnogo toga kada su u pitanju veći infrastrukturni projekti, ali i usluge za gradjane i privredu počev od implementacije informacionog sistema Bebo dobrodošla na svet, preko eZupa, automatske overe zdravstvenih kartica.

"Sve je to vidljivo i podiže rejting Srbije i prepoznatljivost u granicama EU", rekao je Jovanović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju posetila Državni data centar

Izvor: Blic, 17.Sep.2018

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel posetila je danas Kancelariju za IT i eUpravu i obišla Državni data centar u kom je smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.