Pohod na Aziju: Rusi grade NOVI TERMINAL tečnog prirodnog gasa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Feb.2019, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pohod na Aziju: Rusi grade NOVI TERMINAL tečnog prirodnog gasa!

Ruski gasni gigant Novatek planira da izgradi LNG terminal na poluostrvu Kamčatka kako bi povećao snabdevanje brzorastućih azijskih tržišta

Generalni direktor najvećeg proizvođača tečnog prirodnog gasa u Rusiji Leonid Mikelson rekao je da će cena gasa, po svemu sudeći, biti manje vezana za cene nafte.

Novatek planira da razvije projekat terminala za protok LNG-a na poluostrvu Kamčatka na dalekom istoku Rusije, u blizini azijskog tržišta. Projekat je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << predviđen za puštanje u rad 2022 ili 2023 godine, sa kapacitetom od 20 miliona tona godišnje.

Prema Mikhelsonu, Novatek predviđa značajan rast LNG tržišta u srednjoročnom periodu. Preduzeće procenjuje da će se potrošnja LNG-a možda udvostručiti na 700 miliona tona 2030. godine.

Ruska firma nedavno je potpisala preliminarni sporazum sa japanskim Saibu gasom, prema kojem će kompanije razmotriti potencijalnu saradnju u ulasku na tržište krajnjeg potrošača LNG u Aziji.

Zahvaljujući centrima za skladištenje LNG-a bližim azijskim tržištima, Novatek bi mogao da smanji troškove transporta i bolje zadovoljiti potražnju u Aziji, a posebno u Kini.

Rusija nastoji da poveća isporuke LNG-a na rastuće azijsko tržište sa centrima za skladištenje blizu krajnjih korisnika kako bi se smanjili troškovi prevoza i povećala fleksibilnost u isporukama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.