Počelo subvencionisanje za novu fiskalizaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2021, 03:26

Počelo subvencionisanje za novu fiskalizaciju

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je da je danas počelo prijavljivanje za državne subvencije za nabavku novih fiskalnih uređaja i pozvao sve obveznike da podnesu prijavu.

"Kao što smo i obećali, država će podneti kompletan trošak toga, za šta smo u budžetu izdvojili šest milijardi dinara. Danas počinje prijavljivanje preko portala Poreske uprave ePorezi, vrlo jednostavno u nekoliko koraka. Obezbedili smo 100 evra za svaki lokal, još 100 evra za svaki uređaj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << plus za one koji nisu bili u sistemu PDV-a još 20 odsto", rekao je Mali.

Dodao je da sam sistem fiskalizacije predstavlja novinu u odnosu na postojeći koji je uveden 2003. godine.

"Vreme je da uđemo u korak sa novim tehnologijama, sa digitalizacijom. Novi sistem ima velike prednosti, jer je mnogo fleksibilniji. Kao fiskalni uređaj može da se koristi mobilni telefon, laptop ili bilo koji sličan uređaj. Nama više obaveze čuvanja onih rolni papira koje sada koristimo, nema redovnih godišnjih servisiranja uređaja, dakle niži su troškovi za našu privredu", naglasio je ministar finansija.

Naveo je da će to, istovremeno doprineti uspešnijoj borbi protiv sive ekonomije i dovesti u povoljniji položaj one koji rade po zakonu, što bi sve zajedno trebalo da pogura dalji rast privrede.

"Prijavljivanje za subvencije za nabavku novih uređaja traje do 31. januara, ali mi nećemo čekati taj datum da bismo isplatili subvencije, već ćemo ih isplaćivati nedeljno, svakome ko se prijavi, kako bi mogli da u što kraćem vremenskom periodu nabave neophodne fiskalne uređaje", rekao je ministar Mali.

Podsetio je da je 1. oktobra počelo prijavljivanje svih obveznika fiskalizacije i njihovih prodajnih mesta, kako bi se formirala nova baza podataka.

"Pozivam sve privrednike koji su obavezni da prijave svoje objekte i da se prijave za subvencije.

"Očekujem bolju naplatu poreza ubuduće, ali to nije razlog zbog kog smo ušli u ovaj proces. Razlog je da onima koji rade po zakonu omogućimo da rade još uspešnije i posebna novina ovog sistema je da će svaki fiskalni račun da ima QR kod, tako da će svaki kupac na licu mesta moći da proveri da li je račun validan ili ne. Time ćemo još više razviti svest da samo time što će svako izdati fiskalni račun deo poreza otići u budžet", rekao je Mali.

Naglasio je da se tim novcem nabavljaju vakcine, grade domovi zdravlja, nabavlja se oprema za kliničke centre, grade autoputevi i svake godine povećavaju plate i penzije.

"Dakle, svima je u interesu da se zajednički izborimo sa sivom ekonomijom. Što je manje sive ekonomije sistem je uređeniji, što je on uređeniji i više je novca u budžetu, imamo mogućnost da razvijamo naše ekonomiju, a samim tim da podižemo kvalitet života građana kroz povećanje plata i penzija", zaključio je ministar Mali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.