Počeo Karavan dualnog obrazovanja u organizaciji Privredne komore Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2019, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo "Karavan dualnog obrazovanja" u organizaciji Privredne komore Srbije

Sistem se pokazao kao pouzdan okvir za sticanja znanja i sposobnosti koje su validne bilo gde u svetu.

Privredna komora Srbije u okviru Nedelje dualnog obrazovanja u Beogradu organizuje "Karavan dualnog obrazovanja" radi razmene iskustava i promocije primera dobre prakse nakon početka pune primene Zakona o dualnom obrazovanju.

Dualni model čini 10 odsto celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, a od septembra 2019. godine po tom modelu školuje se ukupno oko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 6.100 učenika u 48 gradova i opština, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije na skupu organizovanom u okviru Nedelje dualnog obrazovanja.

- U Srbiji je registrovano oko 800 kompanija koje su uključene u dualni sistem obrazovanja od čega je 80 odsto domaćih kompanija, među kojima su mala i srednja preduzeća, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Danas je održana prva panel diskusija, čiji je domaćin bila kompanija DM, a ujedno je organizovan obilazak kompanija koje su podržale uvođenje dualnog obrazovanja u formalni sistem. To su uz DM kompanije Gebruder Vajs i Konelek.

Panel diskusiji su prisustvovali predstavnici kompanije DM, predstavnici Ministarstva obrazovanja i Privredne komore Srbije, zatim strani stručnjaci iz Austrije i Nemačke, koji imaju primat u sistemu dualnog obrazovanja, ali i učenici koji su prošli program obuke.

Direktor Privredne komore Srbije Marko Čadež se najpre zahvalio gostima iz inostranstva za koje je rekao da su pioniri u uvođenju dualnog obrazovanja.

- Kod nas u Srbiji je dualno obrazovanje uvedeno 2016. godine kad smo započeli proces dualnog obrazovanja u korespondenciji sa trgovačkom školom iz Beograda. Pokazalo se kao izvrstan način da učenici nauče kako funkcionišu maloprodaja i veleprodaja, kako da usvoje nova znanja i veštine i da eventualno sami kasnije otvore svoje kompanije. Dakle, sistem dualnog obrazovanja se pokazao kao pouzdan okvir za sticanja znanja i sposobnosti koje su validne bilo gde u svetu - rekao je Čadež.

Direktor PKS je napomenuo da je uvođenje sistema dualnog obrazovanja vrlo težak posao koji su podržali Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić. Čadež je naglasio da je predsednik Vučić o dualnom obrazovanju govorio skoro svaki dan i da su mnogi kritikovali ovaj sistem zbog predrasude da se temelji na nekim političko-ideološkim pretpostavkama.

- Ovo nije političko ideološka priča! Ne! Ovo je priča o budućnosti Srbije - istakao je predsednik Privredne komore Srbije.

Okupljenima su zatim obratila Jelisaveta Obradović u ime kompanije DM. Ona je naglasila da je Srbija već tri godine u sistemu dualnog obrazovanja.

- Prvi učenici postali su naši zaposleni. Na početku ih je bilo samo troje, a danas ih imamo više od 20 na čitavoj teritoriji Srbije. Ono što je bitno naglasiti jeste činjenica da smo pored kooperacije sa Trgovačkom školom uspeli da proširimo spektar i na poziciju tehničara logistike i špedicije - rekla je Obradović.

Dragana Dimić, instruktorka sa licencom u sistemu dualnog obrazovanja pri kompaniji DM, predstavila je okupljenima proces dualnog obrazovanja u praksi.

- Za nas je ovo iskustvo neprocenljivo, ujedno je i inspiracija i izazov. Ono što bih posebno istakla jeste da svakog novog učenika prihvatamo kao sebi ravnog, dakle nema podređenih i nadređenih - rekla je Dimić.

Anđela Stanimirović (17) pripada prvoj generaciji učenika koji su imali priliku da se upoznaju sa sistemom dualnog obrazovanja.

Napomenula je da je nakon tri godine prakse imala želju da ostane u kompaniji i da joj se ta želja ispunila.

- Najviše mi se sviđa to što na poslu radim sa kozmetikom i što pomažem ljudima da odaberu pravi proizvod koji im odgovara. Svakom ko ne zna šta da upiše savetujem model dualnog obrazovanja jer će steći potrebne veštine i znanja koji će mu pomoći za dalji rad.

- Dualno obrazovanje je osnova razvoja dobrih kadrova za sektor usluga. Mladi ljudi u ovoj kompaniji mogu da steknu praktična znanja i iskustva sa kojima imaju mogućnosti da odmah da budu radno angažovani - istakao je izvršni direktor kompanije Volfram Zenger-Vajs, naglasivši da je kompanija jedan od pionira na tržištu Srbije sa svojim dualnim obrazovanjem u logistici.

Domaća kompanija "Konelek" već drugu godinu podržava dualno obrazovanje u oblasti mašinstva. Ovo uspešno srpsko preduzeće se bavi izradom alata za održavanje i popravku putničkih aviona i mlaznih motora u lancu dobavljača firmi "Erbas", "Rols Rojs", "Dženeral elektrik", "Boing" i drugih, i do sada je isporučila oko 29.000 alata samo za održavanje aviona fabrike "Erbas".

- Bravar-zavarivač i industrijski mehaničar su obrazovni profili deficitarni u ovoj firmi koja je  obezbedila tri mesta za sticanje praktičnih znanja i veština za učenike koji se školuju po dualnom modelu obrazovanja u okviru navedenih obrazovnih profila - istakao je Andrija Ekmedžić, osnivač i direktor "Koneleka".

Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovane politike PKS Mirjana Kovačević istakla je dualni model obrazovanja u Srbiji razvijen uz podršku Austrije, Nemačke i Švajcarske, a naročito uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ), Austrijske privredne komore, Nemačko-srpske privredne komore.

BONUS VIDEO:

DOBRO JUTRO, GUŽVO! Kako 8 ujutru izgleda u Beogradu, a kako u ostatku sveta (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

U dualnom sistemu obrazovanja najviše domaćih kompanija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2019

U Srbiji je registrovano oko 800 kompanija koje su uključene u dualni sistem obrazovanja, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i dodao da je od tog broja čak 80 odsto domaćih kompanija, ali i malih i srednjih preduzeća..."Upravo smo to i hteli da postignemo. U početku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.