Pobuna akademske zajednice protiv Šarčevića: Još 300 potpisa podrške protestima

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Jan.2019, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobuna akademske zajednice protiv Šarčevića: Još 300 potpisa podrške protestima

BEOGRAD - Dan nakon što je ministar prosvete Mladen Šarčević na N1 govorio o podršci akademske zajednice građanskim protestima i rekao, između ostalog, da tu "nema ozbiljnih imena", pobunila se akademska zajednica, deo javnosti i opozicija.

U inicijativi "Univerzitetska podrška" kažu da je možda najbolji komentar Šarčevićeve izjave činjenica da se za jedan dan Inicijativi pridružilo više od 300 potpisnika, čime se njihov broj popeo na više od 1000.

Do >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ponedeljka 29. januara, proteste "1 od 5 miliona" podržalo je više od 600 univerzitetskih profesora i saradnika.

"Ma to je malo, bre. Pa znate kolika je akademska zajednica. Od tih 610 pola penzionera i neki mladi istraživači, počeli tek juče da rade. Nemate tu ozbiljnih imena", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Može biti da ministar među potpisnicima nije primetio više akademika, emeritusa, i drugih, i u široj javnosti zvučnih imena, a može biti i da je "u već prepoznatljivom maniru ove vlasti pokušao da unizi članove akademske zajednice koji su digli glas protiv nasilja", kako su to tumače sami profesori.

"Ismejao je i uvredio univerzitetske profesore u penziji, pokazujući da ne zna da je zvanje univerzitetskog profesora doživotno. Ponizio je i mlade istraživače čime im jasno poručuje da ovoj zemlji naučni podmladak nije potreban. Najzad, u posebno podsmešljivom i omalovažavajućem kontekstu pomenuo je koleginice i kolege vaspitače i učitelje, indirektno im poručujući da nisu ni dostojni toga da imaju i javno izraze izvestan građanski stav. U drugačijem, demokratskom društvu, ostavka ministra prosvete nakon ovakve izjave bi se podrazumevala", poručuju pokretači inicijative "Univerzitetske podrške" protestima "Jedan od pet miliona".

Za opozicionare iz Saveza za Srbiju, Šarčevićeva izjava je još jedan dokaz za to da je na delu "rehabilitacija politike devedesetih".

"Kao što je odgovor Slobodana Miloševića na ondašnje studentske proteste bio da mu je "Univerzitet podjednako važan kao bilo koja zemljoradnička zadruga", tako i njegov đak danas preko svojih portparola u ministarskim foteljama pokušava na isti način da obezvredi i profesore i studente", navode u Savezu za Srbiju.

Novinarka "Krika" Vesna Radojević takođe veruje da je ministar izjavu dao sa jednom namerom.

"Poniženje. Jednog dela javnosti, jednog dela univerzitetskih profesora koji imaju svog ministra. Dakle u ovom slučaju je ministar Šarčević stao na stranu partije, stao je na stranu ljudi, političara Vlade, u kojoj je što nije nužno loše, ali mislim da je bilo mnogo diplomatskijih načina da on prokomentariše potpise koje su dali univerzitetski profesori kojih je zaista mnogo", kaže Radojević.

I sve ih je više - od gostovanja ministra Šarčevića na N1, podršku protestima dalo je više od 300 članova akademske zajednice.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Vučić: Izjava Šarčevića pogrešna, bitan je svaki čovek

Izvor: Beta Video, 31.Jan.2019, 19:09

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uveren da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavom o ljudima iz akademske zajednice koji su pružili podršku protestima ``Jedan od pet miliona`` ``nije imao nameru da bilo koga uvredi``.(CH1)Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.