Srbija plivala za Časni krst

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2018, 04:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija plivala za Časni krst

Širom Srbije danas su, na veliki hrišćanski praznik Bogoljavljenje, organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Aleksa Bobar prvi do krsta u Sremskoj Kamenici

Prvi do krsta u Sremskoj Kamenici, na obali Dunava kod stadiona "Fruškogorac", stigao je osamnaestogodišnji Aleksa Bobar iz istoimenog mesta.

Bobar je rekao da mu je ovo prvi put da pliva za Časni krst i da je veoma zadovoljan što je prvi stigao do njega.

"Osnovni cilj bio je da plivamo za čast, a pobeda je šlag na torti. U početku je bilo hladno, ali sam se zbog adrenalina ugrejao, pa je posle bilo mnogo lakše", rekao je Aleksa, koji je inače član plivačke reprezentacije Srbije u kategoriji seniora.

Bojana Lalić je, takođe, plivala za Časni krst, a bila je jedna od pet žena koje su stale rame uz rame sa muškarcima.

"U prvom momentu sam mislila da je lako, imala sam veliku tremu pred početak. Kada sam skočila u vodu prvi zamah je bio najteži, ali posle toga je sve išlo bez problema", kazala je Bojana.

Pre samog takmičenja održana je Liturgija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a događaju je prisustvovalo oko 140 plivača. Krst, koji je bio je udaljen 33 metra od startne pozicije, u vodu je položio član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.

Zanimljivo je da je među prijavama bilo i onih koji ne umeju da plivaju, a jedan od njih je i skočio u vodu, čime je pokazao da tradicija i čast nekada mogu biti jači od straha.

Zrenjanin: Krst u rukama Nenada Živanova, verenički prsten na ruci Jelene Stuparski

Zrenjaninu je ove godine bio rekordan broj plivača čak 46, a među njima i jedna dama. Plivalo se na jezeru u centru grada a pobedio je Nenad Živanov iz Zrenjanina.

Aleksandar Anđelković iz Novog Sada plivao je sa vereničkim prstenom i zaprosio devojku Jelenu Stuparski, takođe iz Novog Sada. Jelena je rekla DA.

U Pančevu do krsta prvi doplivao Luka Stamatov

U Pančevu, na Tamišu ove godine učestvovalo je 45 takmičara. Najbrži bio Pančevac Luka Stamatov.

Beograd: Bogojavljenski krst u rukama Save Stankovića

Najhrabriji Beograđani plivali su i na Adi Ciganliji, a najbrži među njima bio je dvadesetjednogodišnji pripadnik Vojne akademije Sava Stanković.

"Za krst časni i slobodu slavnu, a pobedu posvećujem svojoj porodici", rekao je Sava nakon plivanja.

On je bio najbrži od 54 plivača, a ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je na današnjoj manifestaciji predstavljao Vladu Srbije, kaže da je ponosan na njega, kao i na sve ostale koji su plivali za najveće srpske vrednosti.

Čačak: Anđelko Kovačević i ove godine prvi doplivao do krsta

Nosilac Bogojavljenskog krsta za 2018. godinu u Čačku je Anđelko Kovačević, koji je u plivanju za časni krst pobedio 2014. kao i prošle godine.

Ove godine u Moravi je zaplivalo rekordni broj takmičara, njih 115, od kojih su tri bile devojke.

Trstenik: Marko Milićević osvojio treći put krst

Na Zapadnoj Moravi u Trsteniku pobednik je po treći put bio Marko Milićević iz Trstenika.

"Sada imam treći krst u kolekciji. Tako da od sledeće godine, časni krst časni prepuštam drugima", rekao je Marko za Tanjug, koji je plivao sa oko tridesetak takmičara.

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje danas je održano i u Sremu. Negde je to već tradicija, a u pojedinim mestima plivanje se organiuje po prvi put. Time se održava uspomena na Hristovo krštenje u reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa.

Jovana Janković najbrža

Od oko trideset učesnika, najbrže je do krsta na Jarkovačkom jezeru doplivala devojka, sportistkinja Jovana Janković iz Inđije.

Kako se ovaj događaj u inđijskoj opštini po prvi put organizuje, predstavnici lokalne samouprave ističu da se nadaju da će plivanje postati tradicija, a da je ovo samo početak održavanja jednog ovako važnog običaja.

U Sremskoj Mitrovici kao i ranijih godina i ovaj put je najviše učesnika bilo. Oko stotinu. Od toga sedam žena. Najmlađi među njima ima 11 godina. Pobednik u reci Savi je sedamnaestogodišnjak koji je za krst plivao prvi put.

Sa Mitrovčanima su i ove godine plivali Šiđani. Organizatori su veoma zadovoljni odzivom i nadaju se da će iduće godine kada će se održati jubilarno dvadeseto plivanje, biti rekordan.

I na Borkovačkom jezeru danas se plivalo. Iz čitave Rume bilo je učesnika, a najmlađi učesnik ima samo deset godina. Pobednik je iz Kraljevaca.

U Rumi plivanje za časni krst na se tradiconalno organizuje i po pravilu uvek ima podršku lokalne samouprave.

Svi učesnici su i ove godine prošli obavezan lekarski pregled pred ovaj događaj. Ulazak u hladnu vodu može da bude šok za organizam, zato su lekari dežurali tokom manifestacije.

Kao i ranijih godina i ove je manifestacija privukla veliki broj građana koji su događaj pratili sa obale.

Bogojavljensko plivanje simboliše Hristovo krštenje u reci Jordan, kada je krstio Sveti Jovan. Na današnji dan vernici se pozdravljaju sa "Bog se javi", a samo obeležavanje počinje u noći između 18. i 19. januara kada se smatra da se otvara nebo i Bog javlja vernicima.

Plivanje za Časni krst i u Odžacima

Ratkovčanka Gordana Stojanović, prva je doplivala do časnog krsta na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju u Odžacima.

Plivački klub „Delfin" ove godine je po drugi put organizovao plivanje za Bogojavljenje, a prijavilo se 47 odvažnih među kojima i Gordana Stojanović.

Prošle godine se nadmetalo dvadesetak momaka, ali zahvaljujući sjajnoj organizaciji ove godine bilo je dvostruko više plivača koje je bodrilo nekoliko stotina Odžačana.

Tradicija se održala zahvaljujući entuzijazmu Marka Ignjatovića, profesora sporta i fizičkog vaspitanja i nekolicini njegovih kolega koji su animirali mlade, tako da je ovo bilo jedno od najposećenijih plivanja za Časni krst u zapadnoj Bačkoj.

Lazar Dedić prvi doplivao u Somboru

Sedam godina za redom se organizuje plivanje za časni krst u Somboru.

Od ukupno 27 plivača, prvi je doplivao Lazar Dedić iz Sombora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Plivanje za ČASNI KRST danas širom Srbije

Izvor: Blic, 19.Jan.2018

Širom Srbije danas će, na veliki hrišćanski praznik Bogoljavljenje, biti organizovana tradicionalna plivanja za časni krst...Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte"...Pliva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.