Plenković: Odlučni smo u nabavi borbenih aviona

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Avg.2019, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Odlučni smo u nabavi borbenih aviona

KNIN - Andrej Plenković je za govornicom poručio kako će skorašnje predsjedanje Europskom unijom biti posvećeno hrvatskim braniteljima te je još jednom komentirao kako je vlada ustrajna u nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova. Ujedno je odao i počast Josipu Briškom, hrvatskom vojniku nedavno stradalom u napadu bombaša samoubojice u Afganistanu.

Rekao da je Oluja bila trenutak koji je preokrenuo hrvatsku povijest te je poručio građanima da probude samopouzdanje kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << smo tada savladali prepreke te da s optimizmom gledaju na budućnost.

Na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, Plenković je u govoru istaknuo da sve države svijeta slave posebne dane u svojoj povijesti kojima slave svoje najveće pobjede jer su na njima sazdali i narodno zajedništvo i nacionalni identitet i svoju državnosti.

Istaknuo je da je trenutak koji je nedvojbeno preokrenuo hrvatsku povijest bio 5. kolovoza 1995. i Oluja.

"Pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana oslobodili smo petinu do tada okupiranog teritorija i svijetu poručili da hrvatski narod sam odlučuje o svojoj sudbini. Hrvatski stijeg na vrhu kninske tvrđave svijetu je odvažno poručio – prvo, da kolijevka države, drevni Knin, prijestolnica kralja Zvonimira i Petra Svačića zauvijek ostaje hrvatski. I drugo, da je time konačno snagom tek izgrađene hrvatske vojske završeno povijesno djelo stvaranja neovisne i suverene hrvatske države", kazao je Plenković.

Ustvrdio je da je Oluja bila presudan pothvat kojim je osigurana opstojnost hrvatske države i njezina teritorijalna cjelovitost, legitiman odgovor okupatoru te ključna bitka kojom je zadan koban udarac velikosrpskom posezanju za hrvatskom zemljom.

Dodao je i da se danas s ponosom sjećamo svih palih hrvatskih heroja na bojištima diljem Hrvatske koji su ostavili svoje živote za najveću pobjedu u hrvatskoj povijesti. Poručio je njihovim najmilijima da nikada neće posustati u naporima za ostvarivanja pravde za sve žrtve Domovinskog rata.

"Samo pravda utemeljena na istini može žrtvama dati spokoj koji zaslužuju i zacijeliti rane njihovih obitelji. Zato neumorno radimo na rasvjetljavanju svih ratnih zločina i na pronalasku svih nestalih. To je naša ljudska, moralna i nacionalna dužnost", izjavio je premijer.

Napomenuo je da je iz tog razloga Vlada donijela poseban Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji je stupio na snagu 1. kolovoza.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.