Platni razredi stupaju na snagu 1. januara: Očekujte promene u platama, ali i nove načine sankcionisanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2017, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platni razredi stupaju na snagu 1. januara: Očekujte promene u platama, ali i nove načine sankcionisanja

Spreman katalog radnih mesta

Radna mesta oko pola miliona zaposlenih biće od 1. januara 2018. razvrstana u platne razrede, kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Proces racionalizacije zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi se privodi kraju, a radna mesta oko pola miliona zaposlenih biće od 1. januara naredne godine razvrstana u platne razrede, čime će ovaj posao praktično biti priveden kraju, kaže Ružić.

Katalog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << radnih mesta, sa 2.000 postojećih, sveli smo na oko 800 radnih mesta, a sve institucije biće dužne po Zakonu o platama u javnim službama, koji treba da bude usvojen do kraja meseca, da usaglase svoju sistematizaciju sa tim katalogom, napominje Ružić.

- Neko će sigurno reći da nije zadovoljan tim katalogom kako je urađen. Naravno da ima nekih manjkavosti, ali to je jedan živi organizam koji se apdejtuje i unapređuje svakodnevno - kaže Ružić.

Objašnjava da novi zakon predviđa obavezu da direktori ustanova usaglase Katalog radnih mesta sa sindikatima, posle čega sledi vrednovanje radnih mesta.

- To znači da u kasnijoj fazi neće biti ista plata medicinske sestre koja radi na šalteru i one koja ima smene u Urgentnom centru - pojašnjava Ružić.

Na pitanje kako ocenjujena kritike sindikata na ovaj Zakon, odgovara da je 70 odsto njihovih primedbi usvojeno i da će one biti deo novog zakona.

- Zato sam imao sedam, osam, razgovora sa njima na tu temu i preko 70 procenata rezervi koje su bile u cilju preciziranja nekih odredbi zakona smo usvojili - objašnjava Ružić.

Cilj novog Zakona o platama je, smatra ministar, da se oni koji rade dobro nagrade, a da se oni koji ne rade na taj način, motivišu da rade bolje ili, ako je to potrebno, i sankcionišu.

- Mislim da svaka novotarija izaziva revolt ili otpor i to je prirodno, naročito kod sindikata koji imaju pravo da zastupaju interese svojih članova - ističe on.

Međutim, kaže ministar, važno je da se suzbiju, kako kaže, neutemeljene priče poput one da se Zakonom o platama javnih službenika sprečava kolektivno pregovaranje.

- Zakonom o platama iz marta ove godine, pregovaranje je samo preneto na Socijalno ekonomski savet - podseća ministar.

Čitava sledeća godina, objašnjava, biće godina u kojoj će se "zaokružiti sistem u kojem više neće biti situacije u kojoj će povećanje plata zavisiti od agilnosti nadležnog sindikata za tu javnu službu".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.