Plata im je već 1.400 EUR, a radnika ni za lek

Izvor: B92, 08.Sep.2017, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plata im je već 1.400 EUR, a radnika ni za lek

Prag -- U avgustu je u Češkoj stopa nezaposlenosti pala na četiri odsto, što je najmanja nezaposlenost u poslednje dve decenije.

Za jedno slobodno radno mesto sada konkuriše svega jedan i po nezaposleni, saopštio je nacionalni Biro rada.

U odnosu na jul, stopa nezaposlenosti se smanjila za 0,1 odsto, na četiri odsto, a na biroima rada u Češkoj sa više od 10 miliona stanovnika registrovano je svega 296.826 nezaposlenih, što je za 91.648 Čeha koji traže posao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manje nego u avgustu 2016. godine.

Poslodavci su preko biroa rada nudili u avgustu 199.273 slobodna radna mesta.

Najnižom stopom nezaposlenosti od 2,6 odsto može da se pohvali Plzenski region, na zapadu Češke, i glavni grad Prag, u kome je zabeležena nezaposlenost od 2,9 odsto. Najviše nezaposlenih, 6,1 odsto, ima Ustecki region na severu Češke i Moravsko-šlezijski na istoku zemlje.

Po metodologiji Zavoda za statistiku, kada se u obzir uzmu i Česi u produktivnim godinama koji posao ne traže i ne nameravaju da rade, nezaposlenost u Češkoj je spala čak na 2,9 odsto.

Trend da češka preduzeća očajnički traže radnike i zaposlene a ne mogu da ih nađu i okreću se zato gastarbajterima iz Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Srbije a takođe i Mongolije za određene profesije, žele da iskoriste češki sindikati koji su najavili da će sredinom septembra postaviti zahtev poslodavcima i vladi da se odjednom povećaju plate u Češkoj više nego ranije, i to do 10 odsto.

Trenutno je prosečna mesečna bruto zarada u Češkoj 1.128 evra u preračunu, a u Pragu, gde su najviše plate kao i najviši troškovi života, prosečna bruto zarada u drugom kvartalu ove godine dostigla je 1.424 evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Muke evopske države: Plata im je 1.400 evra, a radnika NI ZA LEK

Izvor: Blic, 08.Sep.2017

U avgustu je u Češkoj stopa nezaposlenosti pala na četiri odsto, što je najmanja nezaposlenost u poslednje dve decenije...Za jedno slobodno radno mesto sada konkuriše svega 1,5 nezaposleni, saopštio je nacionalni Biro rada...U odnosu na jul, stopa nezaposlenosti se smanjila za 0,1 odsto, na četiri...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.