Planira se rekonstrukcija Muzeja afričke umetnosti FOTO

Izvor: B92, 18.Maj.2021, 09:14

Planira se rekonstrukcija Muzeja afričke umetnosti FOTO

Povodom Dana Afrike, koji se obeležava 25. maja, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je Muzej afričke umetnosti i najavio njegovu rekonstrukciju koja bi trebalo da počne naredne godine.

Gradonačelnik je podsetio je da Muzej afričke umetnosti osnovan 1977. godine, a da je 1989. počela izgradnja još jednog sprata tog muzeja koja zbog političkih dešavanja u staroj Jugoslaviji nije završena.

"U ovom trenutku dobili smo lokacijske uslove, a trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se radi projekat za građevinsku dozvolu koji će biti gotov do kraja godine i verujemo da ćemo početkom 2022. godine početi potpunu rekonstrukciju ovog muzeja", rekao je Radojičić za Tanjug.

To, pojasnio je, podrazumeva rekonstrukciju prostora gde su izloženi eksponati, ali i potpunu obnovu i završetak radova na drugom spratu gde ima oko 1.400 kvadratnih metara.

Dodao je da će se ukupno raditi oko 2.400 kvadrata, a da je procenjena vrednost radova u ovom trenutku 2,2 miliona evra.

"Obzirom da ovde imamo 3.000 vrlo značajnih eksponata verujem da će na taj način celokupna postavka muzeja biti bolje predstavljena sugrađanima, ali i turistima koji dolaze u Beograd i vole da posete ovaj muzej", naveo je gradonačelnik.

Naglasio je da će se tokom rekonstrukcije voditi računa o tome da se ispoštuju principi energetske efikasnosti, te između ostalog pomenuo da će kotlarnica koja greje muzej u toku zimskih meseci biti zamenjena grejanjem na gas, što je ekološki prihvatljivije.

Gradonačelnik je podsetio da se 25. maja obeležava Dan Afrike i dodao da mi od 2017. godine slavimo taj dan kao Dan Afrike, ali i kao dan prijateljstva Srbije i afričkih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.