Plan za završetak mosta kod Ostružnice krajem oktobra

Izvor: RTS, 21.Avg.2019, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan za završetak mosta kod Ostružnice krajem oktobra

Kod Ostužnice je počelo postavljanje poslednjih delova čelične konstrukcije mosta nad rekom Savom, teških 550 tona. Ministarka građevine Zorana Mihajlović obišla je radove na izgadnji mosta koji je deo obilaznice oko Beograda i prisustvovala početku postavljanja poslednjih delova čelične konstrukcije.
Novi most preko Save kod Ostružnice je dug skoro 2.000 metara. Zorana Mihajlović je rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi trebalo da bude završen krajem oktobra ili početkom novembra, kao i da bi cela obilaznica, do Bubanj Potoka, trebalo da bude završena 2022. godine.

"Ovo je jedinstven slučaj gradnje mosta ne samo u Evropi već i u Srbiji i ponosna sam zbog toga. Ako Beogradu nešto treba, to je obilaznica oko Beograda. Završetkom ovog mosta imaćemo niz od 27 km od Batajnice do Ostružnice, da radimo na delu od Ostružnice do Bubanj Potoka i da će konačno nakog toga odnosno nakon 2022. Beograd imati zaokružen prsten sa obilaznicom", rekla je Mihajlovićeva.
Naglasila je da će obilaznica značajno rastereti saobraćaj u Beogradu.
Čelična mostovska konstrukcija nad rekom ukupne je dužine 586 metara, a danas je počeo završni deo podizanja dela čelične konstrukcije dužine 80 metara, šine 12 metara, visine šest metara i ukupne težine 550 tona u rečnom rasponu Save, između stubova C-3 i C-4 na izgradnji leve trake mosta.
Tehnički način postavljanja mosta je prvi put izveden ne samo u Srbiji nego i u ovom delu Evrope.
Mihajlovićeva je rekla da su hteli danas da pokažu javnosti šta mogu da urade naši građevinari i stručnjaci.

Na pitanje novinara li će se fazno otvarati obilaznica i pre 2022. godine pošto će neki delovi biti gotovi, Mihajlovićeva je rekla da će Kinezi i Azerbejdžanci uspeti da završe do jeseni do Ibarske magistrale odnosno do petlje Orlovača.
"Postoje mogućnosti da ćemo deo pustiti u saobraćaj i sledeće godine, ali ne bih da dajem rokove. Svi izgledi su da ćemo imati deo do Ibarske magistrale."
Mihajlovićeva je rekla da je plan da se izgradi i Sektor C obilaznice oko Beograda, odnosno od Bubanj Potoka do Pančeva i da se već vode pregovori sa kineskim partnerima, ali da su do sada imali previše skupe ponude, tako da je još rano govoriti.
Na pitanje zašto je previše skupa ugovorena deonica Koridora 11 Novi Beograd – Surčin i zašto će se graditi novi auto-put na Novom Beogradu pošto nedaleko odatle već ima auto-put, Mihajlovićeva je rekla da, od kada ona vodi to ministarstvo, pita se struka a ne politika kada je reč o trasama, cenama, rokovima, kao i da je i po pitanju tog projekta sve rađeno sa projektantima i inženjerima tako da cena nije proizvoljna.
"Kada je reč o trasi, neke su davno predviđene prostornim planovima u skladu sa mišljenjem struke. Naše mišljenje je da treba da imamo tu auto-put. U decembru ćemo imati auto-put Surčin–Obrenovac i naše mišljenje je da je trasa preko Novog Beograda funkcionalna veza koja će omogućiti dobru vezu Beogada sa auto-putem", rekla je ona.
Podrška EIB-a 
Šefica EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre je rekla da ovaj događaj potvrđuje da se inovativne solucije i tehnologije obavljaju na jednom projektu u Srbiji i da je EIB-u drago što su mogli da podrže tako nešto.
"Tako će ostati znanje i iskustvo u Srbiji. Prošle godine je više od 300 miliona ljudi prošlo auto-putevima na projektima koje smo finansirali u Evropi i šire. Nadamo se da će, kada most kod Ostružnice i obilaznica budu gotovi, biti povećan tranzit kroz Srbiju".
Kaže da joj je posebno drago što EIB sarađuje sa Srbijom u oblastima transportne infrastrukture vrednim preko 1,8 milijardi evra.
"Nadamo se da će uskoro biti potpisan finansijski ugovor i ugovor o donaciji za novi auto-put, od Niša ka Pločniku, koji će bolje povezati jug Srbije", dodala je Negreova.
Jedinstven u svetu 
Pomoćnik direktora "Puteva Srbije" Slavoljub Tubić je rekao se most radi sa tri načina izgradnje, a to su naguravanje, konzolna gradnja i dizanje čelika. "Ovaj objekat je jedinstven u svetu", naglasio je on.
"Putevi Srbije" očekuju da će taj projekat biti potpuno završen najkasnije do 15. novembra.
Tubić dodaje da se malo kasni jer se šlep PIM-a okretao u zoni radova i oštetio jedan element.
Direktor projekta Igor Đorđević iz "Štrabaga" kaže da će radovi sa podizanjem čelične konstrukcije mosta nad rekom biti gotovi najkasnije do sutra ujutru, čime će biti kompletirana sva četiri raspona.
Fizička realizacija izgradnje mosta je 90 odsto, a finansijska 82 odsto.
Taj objekat je svojevrstan građevinski poduhvat po samom načinu gradnje, kažu građevinari.
Novi most, koji se gradi uz već postojeći i koji je deo obilaznice oko Beograda, finansirala je Evropska investiciona banka, a ceo projekat košta 4,1 milijardu dinara.
Specifičnost izgradnje mosta 
Specifičnost u izgradnji mosta je da je čelična konstrukcija izgrađena u savskom brodogradilištu.
Glavni izvođač radova na izgradnji mosta kod Ostružnice je konzorcijum s kompanijom "Štrabag" na čelu, a podizvođač je beogradska "Mostogradnja".
Radovi na izgradnji drugog mosta preko Save kod Ostružnice su počeli, u prisustvu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, 19. januara 2016.
Most će biti dug gotovo dva kilometra i biće izgrađen paralelno sa postojećim mostom, u okviru izgradnje druge trake auto-puta na obilaznici oko Beograda.
Taj most će biti izgrađen u okviru izgradnje druge faze auto-puta E-70/E-75 na delu od petlje "Dobanovci" do petlje "Orlovača".
Projekat predviđa izgradnju leve trake auto-puta iza mosta u zoni petlje "Ostružnica" dužine 1.000 metara, kao i uklapanje dve rampe. 
Novi most će biti most "blizanac" postojećem mostu. Inače, most preko Save kod Ostružnice izgrađen je i pušten u saobraćaj 1999. i iste godine je bombardovan.
U periodu od 2002. do 2006. godine most je rekonstruisan i pušten u saobraćaj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.