Pivarska industrija Srbije pretrpela veliku štetu

Izvor: B92, 29.Avg.2017, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pivarska industrija Srbije pretrpela veliku štetu

Zrenjanin -- Pivarska industrija Srbije je zbog prevelikih nameta i ekonomske krize, od 2008. do 2014. godine, pretrpela pad tržišta od 14,5 odsto.

Potrošnja je pala 12,5 odsto, dok je broj zaposlenih, čijem poslu je doprinosio pivski sektor, smanjen za 4.285, izjavila je izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije Rebeka Božović.

Ona je u svom izlaganju na simpozijumu "Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo", koji se održava u Zrenjaninu u sklopu manifestacije "Dani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piva", kazala i da je pivarska industrija donela investicije u Srbiju od čak 236 miliona evra u periodu od 2008. do 2014, ali da se i pored toga, susreće sa veoma negativnim trendom u poslednjih osam godina.

"U 2015. i 2016. godini je uočen obrnuti trend i mi se nadamo da će se pozitivan trend i nastaviti", ukazala je Božović.

Pivarska industrija u Srbiji, kako je navela, upošljava više od 17.000 ljudi direktno i indirektno, 92 odsto sirovina nabavlja lokalno sa direktnim uticajem na lokalnu privredu i poljoprivredu, a ukupna budžetska davanja činila su 3,3 odsto ukupnih državnih prihoda u 2014. godini, što govori da postoji osnova za zdrav rast i dalji razvoj koji će dovesti do ogromnog pozitivnog uticaja na ekonomiju Srbije i još većih ulaganja.

Udruženje pivara Srbije je krovna organizacija proizvodjača piva i slada u Srbiji, čije članice pokrivaju 98 odsto domaćeg tržišta.

Na Simpozijumu učestvuju predstavnici industrije i stručjaci iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Belgije, Češke, Slovačke, Škotske i Nemačke, a cilj tog naučnog okupljanja je predstavljanje piva, pivarstva, ali i hmelja, kao jedine sirovinske osnove za proizvodnju kvalitetnog piva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.