Pitić: Kamate po kojima se Srbija zadužuje odražavaju snagu njene privrede

Izvor: Beta, 18.Maj.2020, 15:05

Pitić: Kamate po kojima se Srbija zadužuje odražavaju snagu njene privrede

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) u Beogradu Goran Pitić rekao je danas da kamate po kojima se Srbija zadužuje odražavaju percepciju investitora o snazi srpske privrede, njenoj perspektivi i riziku investiranja.On je na pitanje da li se Srbija "opasno" zadužuje po visokim kamatama, rekao da je "praksa zaduživanja u ovoj situaciji bliska većini zemalja sveta".Srbija se nedavno na medjunarodnom tržištu kapitala zadužila za dve milijarde evra po kamatnoj stopi od 3,3 odsto, te ekonomisti tvrde da je to visoka cena jer su se neke države zadužile po nižim kamatama."Pitanje je kapaciteta u budućnosti za vraćanje uzetih pozajmica jer potrošimo li sada više nego što treba, prebacićemo teret duga na buduće generacije s rizikom velikog učešća kamata u rashodima budžeta, a time i smanjivanja kapaciteta za dugoročni održivi razvoj", rekao je Pitić.Odgovarajući na pitanje da li je srpska privreda otpornija na ovu krizu nego što je bila na krizu 2008. godine, Pitić je rekao da je fiskalna konsolidacija omogućila da se koriste sredstva iz budžeta za podršku privredi i gradjanima."Politički je takodje stvoren prostor za jednostavnije donošenje odluka, za razliku od 2008. godine, kada su neke mere, nastale na političkim kompromisima, otvorile dugoročne ekonomske neravnoteže", rekao je Pitić.Dodao ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Pitić: Kamate po kojima se Srbija zadužuje odražavaju snagu njene privrede

Izvor: Danas, 18.Maj.2020

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) u Beogradu Goran Pitić rekao je danas da kamate po kojima se Srbija zadužuje odražavaju percepciju investitora o snazi srpske privrede, njenoj perspektivi i riziku investiranja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.