Petina zaposlenih radi u prerađivačkoj delatnosti

Izvor: B92, 24.Feb.2019, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petina zaposlenih radi u prerađivačkoj delatnosti

Beograd -- U toku 2018. više od dva miliona stanovnika Srbije je bilo zaposleno, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 3,3 odsto, pokazuju podaci RZS.

Najveći broj zaposlenih bavi se prerađivačkom industrijom, koja čini petinu ukupnog broja - oko 440.000 osoba. Ovu oblast sledi trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila čime se bavi oko 340.000 osoba.

S druge strane, u sledeće tri oblasti, zdravstvena i socijalna zaštita, državna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uprava i obavezno socijalno osiguranje i obrazovanje radi ukupno 450.000 osoba, piše Danas.

Više od 80 odsto zaposlenih rade kod pravnih lica, dok preduzetnici i zaposleni kod njih, kao i lica koja samostalno obavljaju delatnost čine petinu ukupnog broja radnika, što u odnosu na 2017. godinu predstavlja povećanje od 6,4 odsto.

Najveći porast zabeležen je u sektoru prerađivačke industrije, pogotovo kada je u pitanju proizvodnja prehrambenih proizvoda, pića, tekstila i motornih vozila. Ova tendencija javila se i u oblastima administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, kao i građevinarstvu.

S druge strane, najveće smanjenje dogodilo se u sektorima snabdevanja električnom energijom, gasom i parom i državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, gde sada radi 2.500 osoba manje.

Od pola miliona zaposlenih stanovnika u Vojvodini manje od jedne petine čine preduzetnici, lica koja samostalno obavljaju delatnost i zaposleni kod njih, dok se više od 20.000 osoba bavi građevinarstvom. Trećina ukupnog broja zaposlenih živi u Novom Sadu.

Među stanovnicima Šumadije i Zapadne Srbije trećina zaposlenih stanovnika se bavi prerađivačkom industrijom, dok najviše njih živi u Kragujevcu, 52.000, odnosno u Čačku 35.000. Od ukupnog broja zaposlenih, u regionu Južne i Istočne Srbije živi jedna šestina, dok je najviše u Nišu - 80 000 osoba.

Kada je reč o manjim delatnostima, na području cele Srbije svega 6.000 stanovnika se bavi prodajom nekretnina, dok se umetnošću, zabavom i rekreacijom bavi 35.000 osoba.

U odnosu na 2017. godinu, prethodne godine je registrovano 32 ribara više, dok je veterinarsku delatnost napustilo 23 osobe. Biblioteke, arhive, muzeje i galerije je napustilo 150 osoba, dok su kao svoje zanimanje kockanje i klađenje navele 84 osobe više.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.