Peruško: Kamatna stopa za Fortenovu je kamatna stopa za stečaj

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jul.2019, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peruško: Kamatna stopa za Fortenovu je kamatna stopa za stečaj

ZAGREB - Kamatna stopa po kojoj će Fortenova grupa refinancirati obaveze je kamatna stopa za stečaj, kazao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, u intervjuu za Jutarnji list.

Fortenova je prošloga tjedna objavila da je kompanija postigla dogovor s HPS Investment Partnersom o refinansiranju duga, u koji je uključena i ruska VTB banka, u iznosu od 1,2 milijarde eura, četverogodišnjom obveznicom koja će nositi kamatu od 7,3 posto >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << plus EURIBOR, s donjom granicom od jedan posto.

Uoči skupštine dioničara koja je najavljena za petak, Peruško je obrazložio zašto je osnovna kamata od 8,3 posto za novi Agrokor i dalje visoka za prevladavajuće opće tržišne prilike.

- Trenutna kamata je odraz konteksta u kojem se kompanija nalazi, jer Fortenova grupa je tek prije nešto više od tri mjeseca izašla iz stečajnog postupka i nama su i dalje zbog bankarske prakse praktički nedostupni klasični bankarski krediti. Kada se spekulira time kakvu smo kamatu mogli ili trebali postići, ova se činjenica prečesto zaboravlja.

Drugi važan element tog konteksta, prema Perušku, jest da je kompanija i nakon financijskog restrukturiranja koje je prošla na gornjoj granici izdrživosti zaduženosti, jer je omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja nešto veći od šest puta.

-To je cijena stečaja i iz tog omjera neminovno proizlazi viša cijena zaduženja. Tako da na dogovor o refinansiranju gledam kao na drugu fazu našeg puta prema redovnom finansiranju, kazao je Peruško.

Pojasnio je da je prva faza bio SPFA, koji je bio visoko riskantan za one koji su ga dali, ali je zbog mogućnosti tzv. roll-upa imao i visok prinos. Tokom postupka vanredne uprave taj je kredit bio nužan kako bi se održalo poslovanje i u tim okolnostima oko njegove cijene nije bilo previše prostora za pregovore. Nakon nagodbe SPFA je produžen za još godinu dana i tada je kompenzacija za rizik išla kroz povećanje kamatne stope.

- Mi smo sada u drugoj fazi, u kojoj se poslovanje stabiliziralo, provedena je implementacija nagodbe povjerilaca Agrokora i nova kompanija ima sljedeće tri godine u kojima mora povećati svoju profitabilnost, rasprodati non-core imovinu i optimizirati radni kapital, kazao je Peruško.

Prema njegovomm mišljenju, kompanija bi tek u trećoj fazi bila bitno manje rizična potencijalnim kreditorima i postalo bi joj dostupno i finansiranje po bitno manjoj kamati.

- No i prije nego što dođemo do treće faze, a vjerujem da s ovim timom koji sada imamo i rezultatima koje ostvarujemo to zaista i možemo, nama je i u okviru dogovora o refinanciranju koji smo postigli otvorena mogućnost da kroz povećanje profitabilnosti snizimo kamate. Tako nam primjerice snižavanje zaduženosti gledano kroz omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja ispod pet puta snižava kamatu za pola posto, ispod četiri puta za dodatnih pola postotnog poena i tako dalje, istakao je Peruško.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.