Izabrana najbolja ponuda za Komercijalnu banku

Izvor: B92, 25.Feb.2020, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrana najbolja ponuda za Komercijalnu banku

Beograd -- Ponuda slovenačke Nove ljubljanske banke (NLB) za Komercijalnu banku odabrana je kao najbolja, potvrđeno je za B92.

Kako saznaje B92, netačna je informacija koju su preneli neki mediji da je ponuda NLB bila 450 miliona evra.

Očigledno je NLB izneo ponudu koja je omogućila je Slovencima da preteknu druga dva ponuđača — Rajfajzen, AIK. Za B92 je potvrđeno da je pregovarački proces završen i da se očekuje potpisivanje ugovora.

Tako će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Slovencima pripasti finansijska institucija koja pokriva skoro 11 odsto domaćeg tržišta.

Lane je Komercijalna banka zaradila 75,3 miliona evra. Naša najveća državna banka, osim u matičnoj državi radi i na teritoriji Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Osim u Republici Srpskoj, gde se pozicionirala kao šesta banka, nedavno je otvorila i ekspozituru u Drvaru. Zaposlila je četvoro ljudi i otvorila račune za svih 100 radnika u tamošnjoj novootvorenoj fabrici "Jumko". Da bi stekla većinsku kontrolu, država je manjinskim akcionarima tokom 2019. godine isplatila nešto više od 260 miliona evra za 41,47 procenata vlasništva.

Prema podacima sa sajta NLB, država je vlasnik 25 odsto njenih akcija, dok Melon banka iz Njujorka upravlja sa 62 odsto deonica malih akcionara. Jedan od tih akcionara je i EBRD. Jedina slovenačka kompanija koja je listirana na Londonskoj berzi, NLB je lane ostvarila profit od 193 miliona evra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novosti: Komercijalna banka prodata slovenačkom NLB

Izvor: Radio 021, 25.Feb.2020

Komercijalna banka prodata je slovenačkoj Novoj ljubljanskoj banci (NLB) za oko 450 miliona evra, pišu "Novosti"..."Novosti" navode da im je potvrđeno kako je slovenačka Nova ljubljanska banka kupila najveću srpsku državnu banku - Komercijalnu banku...Ni rekordna 2019. godina tokom koje je Komercijalna...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.