Pandemija deli otkaze: Evo koji su poslovi najugroženiji VIDEO

Izvor: B92, 23.Nov.2020, 20:15

Pandemija deli otkaze: Evo koji su poslovi najugroženiji VIDEO

Beograd -- Sezonski i privremeni radnici kao i zaposleni na određeno vreme u posebnom su riziku od otpuštanja u Evropi zbog pandemije.

To je pokazalo istraživanje Evrostata. A koje profesije je korona posebno pogodila u Srbiji?

Godina u kojoj je bilo najmanje putovanja i najmanje okupljanja i slavlja jasno pokazuje da su među najugroženijim sektorima turizam i ugostiteljstvo.

„Već smo identifikovali sektore koje pogađa, to su svi koji imaju smanjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obim posla, pre svega turizam, transport, donekle i tekstilna industrija i to su otprilike te delatnosti koje su povezane sa pandemijskom krizom i kod kojih dolazi do smanjenih potreba za radnom snagom“, kaže za Prvu TV Radojka Nikolić, ekonomista.

Treba gledati šta rade zemlje u okruženju i voditi se njihovim primerom, kaže Nikolićeva. Primer za to je Nemačka koja je početkom jula smanjila PDV.

„Ono što je jako važno u ovom trenutku to je da se omogući preživljavanje svim onim preduzećima i kompanijama kojima je to moguće do nekog sledećeg trenutka i u tome je naravno glavna uloga države“, kaže Nikolićeva.

Imajući u vidu da se novim merama ograničava rad ugostiteljskih objekata do 18 časova, taj sektor mogao bi tek da bude u problemu.

„Izuzetno je teško iz razloga smanjenja radnog vremena tako da mi u principu nemamo vremena da zaradimo pare da bi preživeli i to je ajde da kažemo prvi udarac. Drugi udarac svakako je strah gostiju vezano za higijenu u ugostiteljskim objektima. Mogu da garantujem da su ugostiteljski objekti čistiji nego većina drugih objekata. To smanjuje po mom mišljenju 70 odsto promet i to je veliki problem i tu je situacija kada moramo da nađemo načina da se izborimo sa tim“, kaže Petar Gajić, ugostitelj.

Stručnjaci kažu da će zadržavanje posla u narednom periodu biti neizvesno i onima koji su zaposleni za stalno, jer će firme morati da zatvaraju sektore u kojima nemaju narudžbine a treba imati u vidu i da početkom sledeće godine nastupa težak period za firme koje su koristile državnu pomoć jer tada ističe rok u kojem nisu smele da otpuštaju zaposlene.

A šta kažu zaposleni, ima li straha?

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.