Pametniji od države: Nije plaćao kazne za parking, dužan 40.000 €

Izvor: B92, 20.Mar.2019, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pametniji od države": Nije plaćao kazne za parking, dužan 40.000 €

Sarajevo -- Vozači u BiH trenutno zbog nenaplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje duguju čak 63.159.968 konvertibilnih maraka.

Ovu informaciju je objavila Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA), dodajući da je ukupan broj nenaplaćenih naloga 191.082.

Prema rečima Gorana Rakića, šefa Kabineta direktora IDDEEA, najviše neplaćenih kazni ima jedan Sarajlija, koji je do sada kažnjen s više od 80.000 KM (oko 40.000 evra), piše Avaz, a prenosi NS Uživo.

"Njegovo prijavljeno prebivalište je u sarajevskoj opštini Stari Grad, a duguje tačno 81.010 KM. Za njim slede vozač iz Trebinja sa 64.252 KM i dužnik iz Brčko distrikta sa 56.088 KM", naveo je Rakić.

Zakoni o prekršajima nalažu da je poreska uprava dužna izvršiti prinudnu naplatu ako se tokom jedne godine ove kazne ne naplate.

Ali, kako nam je pojasnio Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS, ubrzo se konstatuje da porezska uprava ne može naplatiti dug zato što dužnik nije zaposlen ili nema pokretnih stvari koje bi se mogle zapleniti.

"Takvom vozaču oduzme se vozačka dozvola, ali on i dalje vozi. Policija ga zaustavi i napiše novi nalog. Tako se kazne gomilaju unedogled. Ispada da je pojedinac pametniji od države", kaže Radović.

Ševal Kovačević, veštak saobraćajne struke, smatra da se na ovom primeru najbolje vidi da je BiH zakazala te da je poražavajuće da se takvim vozačima ne mogu oduzeti vozila, prenosi Srpskainfo.

"Voze se neregistrovani automobili, automobili na tuđe ime. Takvim vozačima vozilo odmah treba oduzeti. Ne sme mu se dopustiti da vozi dok ne izmiri dug. Pitam se koliko je života ugroženo. Ljudi svakodnevno ginu na putevima, a nesavesni vozači i dalje voze i skupljaju kazne", rekao je Kovačević.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SARAJLJA REKORDER: Nije plaćao kazne za saobraćajne prekršaje, pa duguje čak 40.000 evra!

Izvor: Kurir, 20.Mar.2019

Vozači u BiH trenutno zbog nenaplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje duguju čak 63.159.968 konvertibilnih maraka, objavila je Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA), dodajući da je ukupan broj nenaplaćenih naloga 191.082.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.