PURS provjerava 270 miliona KM sumnjive transakcije “Arcerol Mittala”

Izvor: Capital.ba, 01.Jul.2019, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PURS provjerava 270 miliona KM sumnjive transakcije “Arcerol Mittala”

BANJALUKA – Da li su transferne cijene željezne rude koju je „Arcerol Mittal“ Prijedor prodavao povezanim društvima u skladu sa tržišnim i da li su transakcije od oko 270 miliona KM bile zakonite trebala bi da otkrije studija čiju izradu naručuje Poreska uprava Republike Srpske (PURS). Naime, Poreska uprava RS raspisala je tender za nabavku konsultantskih usluga izrade studije transfernih cijena „Arcelor Mittala“ Prijedor. Procijenjena vrijednost izrade studije je 160.000 KM bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << PDV-a, a ponuđač treba da analizira dokumentaciju i izradi studiju transfernih cijena za transakcije „Arcelor Mittala“ sa povezanim društvima od početka 2010. do kraja 2013. godine. „Cilj je da se sistematičnom analizom transfernih cijena u posmatranom periodu, te ocjenom svih pribavljenih dokaza u upravnom postupku dostavi nalaz i mišljenje u smislu utvrđenja da li su transferne cijene željezne rude koje je „Arcerol Mittal“ prometovao sa povezanim društvima u skladu sa tržišnim cijenama, odnosno da li su transakcije koje su analizirane u posmatranom periodu sprovedene u skladu s principom „van dohvata ruke“ i propisima RS koji su važili u momentu preduzimanja transakcija“, naveli su u PURS-u. Ako se ustanovi da transferne cijene ne odgovaraju tržišnim cijenama, istakli su, potrebno je utvrditi koliko iznosi razlika između transfernih i tržišnih cijena, odnosno koliko iznosi poreska osnovica za obračun poreza na dobit. Konsultantske usluge izrade studije treba da uključuju više aktivnosti. Na osnovu navedenih aktivnosti, izvršilac usluga je obavezan da sačini stručan, objektivan i nepristrasan nalaz i mišljenje u kojem će brižljivo izložiti i cijeniti predmet analize, prikupljene činjenice i dokaze, te utvrditi da li su analizirane transakcije sprovedene u skladu s propisima RS koji su važili u momentu preduzimanja transakcija, odnosno utvrditi da li su transakcije sprovedene u skladu s principom „van dohvata ruke“. Poreska uprava RS ne isključuje da zbog transfernih cijena završi i na sudu s „Arcelor Mittalom“ te u tenderskoj dokumentaciji traži da se ponuđač, koji će raditi studiju, obaveže da na poziv upravnog organa ili suda prisustvuje usmenoj raspravi u cilju dodatnih razjašnjenja nalaza i mišljenja. Rok za izradu studije je 45 dana od dana preuzimanja dokumentacije potrebne za njenu izradu. Poreska uprava će po dobijanju studije istu uputiti „Arcelor Mittalu“ kako bi se ta firma izjasnila, za šta će imati rok od 10 dana. Ako se „Mital“ ne izjasni u roku smatraće se da je sa nalazima saglasan. CAPITAL: Svjetlana Šurlan Чланак PURS provjerava 270 miliona KM sumnjive transakcije “Arcerol Mittala” се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

U prvoj polovini 2019. u RS naplaćeno 1,244 milijarde KM javnih prihoda

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jul.2019, 12:36

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske je u prvoj polovini ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 1,244 milijardi maraka, što je za 28,8 miliona КM ili dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.