PRVA POMOĆ Šta ako više ne možete da otplaćujete kredit

Izvor: Blic, 04.Jul.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVA POMOĆ Šta ako više ne možete da otplaćujete kredit

Ako ostanete bez posla ili vam smanje platu, javite banci da ne možete da otplaćujete kredit i dogovorite se o drugom načinu otplate. U suprotnom, izgubićete stan i završićete na crnoj listi Kreditnog biroa.

- Ako nešto može da dovede klijenta u situaciju da ne može da vrati kredit, trebalo bi da se on odmah javi banci, jer tada još nema zabeleženo kašnjenje u otplati, a uz pomoć bankara dobiće neke pogodnosti za otplatu: duži period, manju ratu, ili grejs period >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dok ne stane na noge. U očima banke, on je još dobar klijent, a ne loš dužnik sa pet zaostalih rata i tako se prema njemu i ophodimo - kažu za „Blic“ u jednoj banci.

Kako danas nikome posao nije zagarantovan, bankari preporučuju svim građanima da, koji god kredit da uzimaju, plate i osiguranje istog.

OSIGURANJE

- Najgore prolaze oni koji se ne jave banci, pa banka zove, pa se ne javljaju, pa nas izbegavaju. Tako klijent pokazuje da nije spreman na saradnju - kažu u banci.

Kašnjenje preko dva meseca je kritično i za klijenta, jer se njegov dug nagomilava kako zbog dospevanja narednih rata, tako i zbog zateznih kamata. Banke zato pokušavaju da naplate bar deo nastalog duga kako klijent ne bi dospeo u još težu situaciju, koja bi ga dovela do toga da ne može da nastavi sa otplatom kredita.

- Još jedna teška kazna za klijenta koji kasni sa ratama više od 60 dana jeste to što može da dođe u situaciju da u naredne dve godine ostane bez mogućnosti dobijanja drugih kredita u bilo kojoj banci u Srbiji s obzirom na to da se ovoliko kašnjenje evidentira u Kreditnom birou - kažu u Udruženju banaka.

Osim osiguranja od gubitka posla ili smanjenja plate, banke nude i životno osiguranje kredita. Uplaćivanjem mesečne premije od minimum 10 evra, porodica neće naslediti dug posle smrti osiguranika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.