PRETI NAM TEHNOLOŠKA KATASTROFA: SAD uvele nove sankcije Huaveju

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2020, 16:10

PRETI NAM TEHNOLOŠKA KATASTROFA: SAD uvele nove sankcije Huaveju

Svetski lanac snabdevanja tehnologijama biće teško pogođen, možda i prekinut

Administracija SAD-a je proširila sankcije prema Huaveiju, zabranivši dobavljačima da kineskom tehnološkom divu prodaju čipove izrađene pomoću američke tehnologije ukoliko nemaju specijalne dozvole za to.

Time su, kako ocenjuje Rojters, zatvorene potencijalne "rupe" u američkim sankcijama uvedenim u maju, koje su Huaveiju omogućavale pristup tehnologiji preko trećih strana. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Pooštrena američka ograničenja prema Huaveiju će, po mišljenju IT menadžera i eksperata, verovatno blokirati pristup kineskom proizvođaču pametnih telefona čak i čipovima koji su u skladištima spremni za isporuku i ponovo će poremetiti svetski lanac snabdevanja tehnologijama.

Nove restrikcije apostrofiraju dubok razdor u kinesko-američkim odnosima, najgori u poslednjih više decenija, pri čemu Vašington pritiska vlade širom sveta da istisnu Huavei sa svojih tržišta, tvrdeći da kompanija služi kineskoj vladi za špijuniranje i prikupljanje podataka.

U Aziji, nova ograničenja mogu da pogode proizvođače memorijskih čipova, uključujući korejski Samsung Elektroniks i SK Hiniks, japanskog proizvođača senzora slike Soni i tajvanskog proizvođača čipsetova MediaTek, navode izvori iz industrije čipova, prenosi Rojters.

Iz Huaveija kategorično negiraju da špijuniraju za Kinu.

- Ovo će imati ogromne posledice jer će blokirati Huaveijeve planove o nabavci čipova putem eksterne kupovine, a ne oslanjanjem na HajSilikon - kaže Gu Venđun, glavni analitičar iz šangajske konsultantske kompanije ICVajz, komentarišući pooštravanje američkih sankcija.

Huavei je ranije saopštio da će od septembra prekinuti proizvodnju svojih Kirin setova integrisanih elektronskih komponenti jer američki pritisak na dobavljače onemogućava njihovoj HajSilikon diviziji da nastavi da izrađuje čipsetove koji su ključne komponente u mobilnim telefonima.

I za dobavljače čipova širom regiona američka zabrana bi mogla da bude prepreka jer većina koristi američki softver za dizajn od kompanija Kadens Dizajn Sistems i Sinopsis, kao i alate za štampanje čipova od kompanija među kojima je Aplajd Matirijals, upozoravaju stručnjaci.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.