PRAVE VODU OD VRUĆEG VAZDUHA: Nova tehnologija spas za zemlje trećeg sveta

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2019, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAVE VODU OD VRUĆEG VAZDUHA: Nova tehnologija spas za zemlje "trećeg sveta"

Nagrađen program za razvoj tehnologije koja stvara vodu od toplote

Istraživači izraelskog Tehnološkog instituta Technion i njihovi partneri u Africi dobili su nagradu za razvoj tehnologije koja stvara vodu od toplote. Ona ima za cilj da obezbedi čistu vodu zemljama trećeg sveta.

Naučnici su razvili jeftini sistem koji se pokreće obnovljivom energijom za vađenje vode iz vlage u vazduhu. Tehnologija se razlikuje od drugih tehnika koje proizvode vodu iz vazduha >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << po tome što pretvara toplotu u mehaničku snagu u obliku akustičnog talasa. Ovaj talas deluje kao "virtuelni klip" koji je sposoban da izvodi rashladnu akciju.

Tehnologija fazne izmene termoakustike (PKST) koju su razvili istraživači Techniona će za male troškove, praviti vodu za ruralna područja i područja u razvoju, rekao je profesor Gui Ramon.

- Kombinujući nanotehnologije koje su razvijene na Univerzitetu Zapadni Kejp, pomoću kojih se vlažnost može efikasno uhvatiti, i Technion-ovu PKST tehnologiju, planiramo da razvijemo čvrst i jeftin sistem za prikupljanje atmosferske vlage, podstaknut obnovljivom energijom - naveo je Ramon.

Ovaj sistem će prvo biti testiran u Etiopiji. Nagrada Mauerberger fondacije ima za cilj da ojača akademske veze i razmenu ideja između istraživača u Izraelu i Africi kako bi se nove tehnologije koristile za dobrobit čovečanstva.

Nagrada, osmišljena za istraživače sa svih univerziteta u Izraelu, dodeljena je prvi put ove godine.

- Tehnologija i visoka tehnologija su predivne stvari ... Moris Mauerberger, osnovao je nagradu kako bi tehnologiju učinio dostupnom ljudima kojima to nije - rekao je Džonatan Iah, poverenik fonda, na ceremoniji dodele u Haifi.

- Ovo je prva godina dodele nagrada i fokusirali smo se na vodu. Voda je vitalni resurs, i kao što je biolog Silvia Erl rekla: Može biti vode bez života, ali bez vode ne može biti života - dodao je. Drugi dobitnik nagrade bila je grupa istraživača sa Univerziteta Ben-Gurion iz Negeva.

Profesor Joram Oren, Zev Ronen i Džek Gilron, istraživači sa Zuckerbergovog instituta za istraživanje vode na Univerzitetu Ben-Gurion, razvijaju naprednu tehnologiju za čišćenje kontaminirane podzemne vode. Skup membrana koje razvijaju pomoći će pročišćavanju vode od nitrata i hlorida. Tehnologija će u početku ciljati kontaminirane bunare u Gani.

Pogledajte rezultate

IZVOR ŽIVOTA ZA 100 MILIONA LJUDI: Ovo je najvažnija reka na svetu, a zbog nje bi moglo da zarati 11 država (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.