PONIRU CENE NAFTE: Trgovce brine rastući broj obolelih od delta soja

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Avg.2021, 19:41

PONIRU CENE NAFTE: Trgovce brine rastući broj obolelih od delta soja

Cene nafte poniru, pad oko 2,0 posto

Cene nafte su potonule danas tokom volatilnog trgovanja jer trgovce brine rastući broj obolelih od delta soja kovid virusa, ali je očekivano dalje smanjenje američkih zaliha delom sprečilo još dublji pad "crnog zlata".

Fjučersi sirove severnomorske nafte Brent pali su za 1,22 dolara ili 1,7 posto, na 71,67 dolara za barel na ranom popodnevnom trgovanju po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters.

Američka WTI >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nafta je pojeftinila za 1,42 dolara ili 2,0 procenta, na 69,84 dolara po barelu.

Oba tipa nafte su tokom ranije trgovinske sesije ojačala za više od 60 centi.

Uprkos trenutnim fluktuacijama, cena Brenta je ove godine porasla za više od 40 pocenata.

Zabrinutost zbog širenja delta varijante virusa u Sjedinjenim Državama i Kini, najvećim potrošačima nafte, vrši pritisak na cene, a po mišljenju analitičara volatilnost na ovom tržištu će se verovatnoi zadržati i narednih nedelja.

Očekivani povratak iranske nafte na tržište takođe je imao negativan uticaj.

Novi iranski predsednik Ebrahim Raisi izjavio je danas da će njegova vlada preduzeti korake za ukidanje "tiranskih" sankcija koje su Sjedinjene Države uvele energetskom i bankarskom sektoru u Iranu, podseća Rojters.

Iran i šest vodećih svetskih sila od aprila pregovaraju o oživljavanju nuklearnog sporazuma, pri čemu i iranski i zapadni zvaničnici izjavljuju da postoje znatna razmimoilaženja u stavovima.

Šesta runda indirektnih razgovora između Teherana i Vašingtona prekinuta je 20. juna, dva dana nakon što je Raisi izabran za predsednika. Učesnici u pregovorima za sada nisu objavili kada će oni biti nastavljeni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.