POLJOPRIVREDNICI ZABRINUTI ZBOG ŽETVE: Nevreme koje juri ka Srbiji može biti loše za suncokret

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2019, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLJOPRIVREDNICI ZABRINUTI ZBOG ŽETVE: Nevreme koje juri ka Srbiji može biti loše za suncokret

U Srbiji je ove godine zasejano 220.000 hektara suncokretom

Žetva suncokreta započeće za desetak dana, a proizvođači će rod predavati otkupljivačima. Cena će se znati tek za mesec do dva dana, rekao je danas predsednik Upravnog odbora udruženja "Pančevački ratari" Jovan Negovan.

On je rekao da se očekuje da prosečan prinos na njivama gde nije bilo grada bude oko 3,5 tona po hektaru i da bi "bila katastrofa da suncokret zahvati nevreme koje se najavljuje".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Najveći otkupljivači su, prema rečima Negovana, platili 2012. godine suncokret 55 dinara po kilogramu, a 2013. godine cena je pala na 24 dinara i od tada se kreće od 30 do 32 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

On je rekao da je ove godine zasejao 40 hektara suncokreta. Istakao je da bi cena, koja bi pokrila direktne materijalne troškove i obezbedila zaradu, a da se ne uračunava porez i amortizacija mašina, trebalo da bude bar 40 dinara za kilogram bez PDV-a.

.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.