PLACEVI NA GOLIJI I DO 5.000 EVRA: Ar koji se prodavao budzašto mogao bi uskoro vredeti pravo BOGATSTVO

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2020, 08:29

PLACEVI NA GOLIJI I DO 5.000 EVRA: Ar koji se prodavao budzašto mogao bi uskoro vredeti pravo BOGATSTVO

Usloviće ga još veća atraktivnost koju će inicirati ulaganja iza kojih će, kako je najavljeno, stati država izgradnjom skijališta i žičare.

Prirodne lepote i potencijal Golije za razvoj zimskih sportova dovele su povećanja cena nekretnina na ovoj planini koja se proteže na teritoriji pet lokalnih samouprava, s tim što se dalji rast vrednosti placeva, vikendica i nekretnina tek očekuje.

Na turistički nerazvijenoj Goliji devedesetih prošlog veka placevi na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << najboljim lokacijama prodavali su se za 400 – 500 maraka. Danas su prilike drugačije. Ar zemljišta i na najneprivlačnijim terenima teško se može naći ispod hiljadu evra.

Kako je rečeno u jednoj agenciji za nekretnine u Ivanjici, cene placeva su dostigle i do 5.000 evra. Radi se o zemljištu uz asfaltni put preko Golije u njenom najatrakvinijem delu gde je dozvoljena gradnja. Kako se dublje ulazi u teritoriju planine cene padaju do 1.200 evra. Zavisno od opremljenosti, površine i lokacije, cene vikendica po kvadratu su od 300 do 500 evra.

-Nekretnine su poskupele u odosu na pre par godina, međutim promet je trenutno slab zbog pandemije korona virusa i zbog iščekivanja da Golija krene u veću ekspanziju razvoja. Takođe, veliki deo Odvraćenice, budućeg turističkog centra koji se nalazi na tromeđi Ivanjice, Raške i Novog Pazara, je zabranjen za za gradnju zbog zaštite izvoršta reke Studenice. Potencijalni kupci zemljišta su u nedoumici gde su dozvoljena područja za gradnju, a gde nisu, - kaže Milanko Bošković, vlasnik agencije za promet nekretnina.

Opet, dodaje on, nema sumnje da će veliki kapital i masovnija gradnja još dići cene. Potpora tome, kako se očekuje, trebalo bi da bude ulaganje u turističku ponudu Golije – gradnju skijališta i žičare - iza kod će stati država, a koje je premijerka Vlade Ana Brnabić nazvala projektom od nacionalnog značaja.

-Do kraja godine bi trebalo da se završi pristupni put i parking. Postoji plan izgradnje skijališta, a JP "Skijališta Srbije" je ugovorilo izradu tehničke dokumentacije – studije izvodljivosti i procene uticaja na životnu sredinu za žičaru i ski staze. Nadam se da ćemo sledeće godine krenuti da radimo. Ovo je velika prilika da podignemo naše turističke kapacitete na Goliji, - rekla je Ana Brnabić.

Prostor od 100.000 hektara

Prostor Golije dele Ivanjica, Kraljevo, Raška, Sjenica i Novi Pazar, s tim što 70 odsto teritorije pripada ivanjičkoj opštini i on je najpogodniji za razvoj turizma. Tu je, kaže Miloje Ostojić iz Turističke ogranizacije Ivanjica, planskom dokumentacijom koju je država finansirala predviđena gradnja nekretnina, hotela, rizorta, odmarališta, etno sela.

-Golija se prostire na 100.000 hektara, od čega su 75.183 pod zaštitom države u sastavu Parka prirode, a u okviru njega 53.804 hektara otpada na rezervat biosfere pod zaštitom UNESCO-a. Samo u trećem stepenu zaštite je dozvoljena gradnja turističkih objekata, dok za drugi važi kontrolisana gradnja i ona se odnosi na turističku infrastrukturu – objašnjava Ostojić.

Na golijskoj teritoriji ivanjičke opštine, dodaje on, prošle godine je u domaćinstavima u seoskom turizmu i domaćoj radinosti ostvareno 110.000 registrovanih noćenja. Za predstojeće leto vlada veliko interesovanje, a na to ukazuje podatak da su svi smeštajni kapaciteti od polovine juna do avgusta već rezervisani. Značajan doprinos velikom interesovanju turista, kaže Ostojić, doprineo je i sistem vaučera za odmor u Srbiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.