PKS: Očekuje se rast trgovine i investicija sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2021, 16:19

PKS: Očekuje se rast trgovine i investicija sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Sporazum o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Srbije, koji je juče ratifikovao parlament Jermenije, doprineće rastu naše spoljnotrgovinske razmene, povećanju obima proizvodnje i izvoza pre svega hrane i pića.

Ovo za Tanjug kaže viši savetnik u Centru za Aziju, Rusku Federaciju i Zajednicu Nezavisnih Država u Privrednoj komori Srbije Jelena Ivanković, uz objašnjenje da Sporazum stupa na snagu dva meseca nakon ove ratifikacije.

Neophodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je takođe i da se nakon toga donese nova Uredba o usklađivanju nomenklature carinske tarife za 2021. godinu, koja će sadržati preferencijalne stope carina i kvote za primenu ovog sporazuma, pa je za očekivati da Sporazum počne da se primenjuje najkasnije do kraja ove godine.

Ivanković objašnjava da Sporazum sa EAEU sadrži integrisane važeće sporazume o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Kazahstanom, uz proširenje zone slobodne trgovine na Kirgistan i Jermeniju.

"Njime je dogovoreno da će Srbija u zemlje EAEU moći bez plaćanja carine godišnje da izveze 2.000 tona cigareta, oko 90.000 litara vinjaka, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira, kao i neograničene količine voćnih rakija", navodi Ivanković za Tanjug.

Prema njenim rečima omogućiće se i nove pogodnosti za neke sireve, alkoholna pića, cigarete, zatim za slavine, ventile i slične uređaje za cevovode, za robu poreklom iz EAEU prilikom uvoza u Srbiju.

Ističe i da Sporazum  sadrži inovirane odredbe u delu koji se odnosi na preferencijalna pravila o poreklu, od kojih je najznačajnije ukidanje uslova direktnog plaćanja i unapređenje odredbe u vezi sa saradnjom nadležnih organa.

Povodom opaski koje su se ranije mogle čuti da ovaj sporazum može Srbiji da napravi probleme u odnosima sa Evropskom unijom, Ivanković navodi da se toga ne treba plašiti, jer od 10 firmi najznačajnijih izvoznika iz Srbije u Rusku Federaciju, njih osam pripada investitorima iz Evropske unije.

Reč je o najrazličitijim oblastima poslovanja, od poljoprivredno- prehrambene proizvodnje, industrije tekstila i odevnih predmeta, bele tehnike i građevinskih materijala, do priključnih vozila, gumarske industrije, proizvodnje lekarskih i medicinskih preparata.

"Evropske i svetske kompanije otvaraju proizvodnju u Srbiji i koriste slobodan, bescarinski pristup tržištima sa kojima imamo sporazum o slobodnoj trgovini, pa i Ruskoj Federaciji i EAEU.

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije sa zemljama EAEU, ona stalno raste od 2015. godine a najveća je razmena sa Ruskom Federacijom koja u ukupnoj razmeni sa EAEU iznosi 92 odsto u izvozu Srbije na ovo tržište i oko 90 odsto uvoza sa područja EAEU.

"Prošle godine je zbog pandemije i kolebanja kursa rublje izazvanog padom cena nafte u martu zabeleženo smanjenje spoljnotrgovinskih pokazatelja. Izvoz Srbije u EAEU je smanjen u odnosu na prethodnu godinu za 8,1 odsto a uvoz Srbije za 38,1 odsto", kaže Jelena Ivanković.

Kao proizvode koji bi mogli biti zanimljivi za izvoz na ovo tržište ona navodi konzervirano voće i povrće, džemove, sokove, kompote, zatim sadnice jestivog voća i kalema ruža, keramičke pločice, nameštaj, hranu za kućne ljubimce.

Ova unija je pogodna i za saradnju u oblasti građevinarstva i informaciono komunikacionih tehnologija.

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su 25. oktobra 2019. godine u Moskvi premijerka Srbije Ana Brnabić i premijeri Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana i predsedavajući EAEU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.