PKS: Alipej važan za potrošače i tržište

Izvor: B92, 08.Nov.2019, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS: Alipej važan za potrošače i tržište

Beograd -- Najave da bi naredni meseci u Srbiji mogao da se očekuje početak plaćanja preko "Alipeja" veoma je važna vest za potrošače, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Platforma za mobilnu i onlajn naplatu na internetu koju je kreirala Alibaba grupa podstakla bi i dalji razvoj tržista u narednom periodu, tvrde u Privrednoj komori Srbije.

Reč je o platformi za mobilna plaćanja koja ima gotovo milijardu korisnika.

Da bi u narednih nekoliko meseci u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji mogao da se očekuje početak plaćanja preko "Alipeja" najavila je predsednica vlade Ana Brnabić prilikom posete Hangdžou, i nakon obilaska kompanije "Alilbaba".

"Nadam se da u narednih nekoliko meseci završavamo sa Alipejom za njihov sistem uplata, odnosno platni promet u Srbiji", rekla je Brnabićeva i dodala da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju.

Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, kaže za da je to dobra vest, kako za dalji razvoj tržišta, tako i za potrošače. Ističe da je to važno i za podsticanje sličnih aplikacija, ali i za kineske turiste koji dolaze u Srbiju, jer više od milijardu njih u Kini koristi ovu aplikaciju, te se najveći deo prometa obavi tim platnim sredstvom. U Kini je, kaže, omogućeno da se roba široke potrošnje u supermarketima plati na ovaj način, a takođe i taksi usluge i slično...

Više od 70 odsto transakcija koje se dese na globalnoj platformi Alibaba grupe se obave i plati na taj način.

"Veoma je značajna vest u vezi sa početkom funkcionisanja aplikacije i platnog sistema Alipej u našoj zemelji jer posred toga što ćemo mati saradnju sa njima preko komercijalnih banaka, i novi vid plaćanja biće prisutan na našoj teritoiriji", rekao je Malinović Tanjugu.

To će, kaže, dovesti do dalje modernizacije našeg unutrašnjeg tržišta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.