PAPIRNE FAKTURE ODLAZE U ZABORAV: Od 2022. godine potpuna primena elektronskog fakturisanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Nov.2020, 11:01

PAPIRNE FAKTURE ODLAZE U ZABORAV: Od 2022. godine potpuna primena elektronskog fakturisanja

Puna primena elektronskih faktura, koje će firmama umnogome olakšati rad, počeće od 1. januara 2022. godine.

Izrada zakona o elektronskom fakturisanju je u toku, a usvajanje tog zakona očekuje se najkasnije tokom prvog kvartala 2021. godine, navode u Ministarstvu finansija i dodaju da je namera da ovaj vid digitalizacije bude dominantan oblik fakturisanja.

Ovaj sistem, napominju u nadležnom ministarstvu, podrazumeva razmenu elektronskih faktura kroz jedinstvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << platformu, čime će znatno biti unapređena digitalizacija poslovanja, poboljšanje likvidnosti privrede, ubrzanje poslovnih tokova, izveštavanje, kao i ekološki benefiti kao što su smanjena upotreba papira, tonera i slično.

Poreski savetnik Milan Trbojević rekao je da će elektronske fakture uneti poprilično velike promene na nivou cele privrede, jer će papirne fakture otići u istoriju.

- Sačekaćemo zakon da bismo videli kakva će biti forma i kako će se odvijati razmena elektronskih faktura - rekao je Trbojević.

On je naveo da će svakako postojati prelazni period za uvođenje elektronskih faktura, te da već danas privredni subjekti koji posluju sa velikim sistemima primenjuju sistem elektronskih faktura.

Trbojević kaže da su elektronske fakture značajna promena koja bi trebalo da doprinese bržoj i jeftinijoj razmeni faktura i bržoj komunikaciji korišćenjem savremenih tehnologija.

Ono što je, navodi on, jako značajno za računovođe i za sve firme jeste da će sam proces skladištenja biti mnogo jeftiniji jer postoje primeri velikih firmi koje imaju kompletna skladišta, stotine kvadrata gde skladište svoju dokumentaciju.

- Sve će to biti isključivo elektronski, odnosno onlajn, tako da će biti potreban jedan mali hard disk i to će biti više nego dovoljno da skladište kompletno svoje poslovanje ili će ga čuvati na klaudu - kaže Trbojević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.