Ovo su svinje koje daju najviše mesa, a u Srbiji su pred istrebljenjem FOTO

Izvor: B92, 27.Jun.2021, 09:02

Ovo su svinje koje daju najviše mesa, a u Srbiji su pred istrebljenjem FOTO

Svinje moravke su autohtona sorta koja se već godinama unazad nalazi pred istrebljenjem.

Tek poneki proizvođač odlučuje se za ove crne životinje iako je njihovo meso uzuzetno kvalitetno i ukusno. Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice, jedan je od retkih u ovom delu zapadne Srbije koji već pola decenije uzgaja moravke i tako prkosi statitistici.

Na njegovom imanju od četiri hektara slobodno pase oko 200 grla svinja.

Ima samo 18 godina, a sam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održava seosko imanje: Nije dozvolio da kuća zaraste u korov FOTO

"Kada sam krenuo sa uzgajanjem svinja, nisam želeo da napravim nijedan korak, a da ne budem toliko sposoban, siguran i zadovoljan u tom poslu. Izgradio sam objekte, odnosno, prasilišta, gde se ženke odvajaju, te da može matična služba da radi, kako bi svaka svinja dobila svoje mladunče ukrštanjem sa četiri genetske linije. Širimo celom Srbijom, zašto Španija da ima toliki izvoz i tolike milione svinja, zašto mi ne možemo da gajimo, kad imamo ove planinske vrleti pogodne za uzgajanje moravki", rekao je Bojović za Rinu.

Poučen iskustvom iz detinjstva, Goran se odlučio na uzgoj ove skoro zaboravljene rase koja živi u potpunom skladu sa prirodom.

Najvažnije mu je da za svoju robu ima kupca, pa iako ova grana poljoprivrede nije u zavidnoj poziciji on uspeva da ostvari profit.

"Ova sorta svinja nije zahtevna za uzgoj. Hrane se isključivo žirom, korenjem i svime što nađu u prirodi, a da je za njih jestivo. Povremeno se dohranjuju, mahom ujutru i uveče. Moravke imaju to takozvano mramorisano meso koje podrazumeva red mesa, red masti. Veprovi mogu dosatići visinu od oko 130, a svinje oko 120 kilograma. U kvalitetu mesa nema razlike, već ima samo u kvantitetu jer moravke daju do 10 odsto mesa više u odnosu na manguice", kaže Goran.

Više mesa kod moravki nije slučajnost, jer su one nastale sredinom 19. veka u dolini Morave i to od domaće šumadinke, mangulice i uvezenog berkšira, a u formiranju rase učestovao je i jorkšir, da bi se dobila ranostasnija odnosno produktivnija i mesnatija svinja od tadašnje domaće.

Kako do 10.000 evra za kuću na selu?

Primećeno je da moravke čak tri puta brže napreduje od ostalih rasa svinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.