Ovo je prvi grad sa BDP-om iznad 3 biliona juana

Izvor: B92, 21.Jan.2018, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je prvi grad sa BDP-om iznad 3 biliona juana

Šangaj je postao prvi grad u Kini, drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji, čiji je BDP prešao tri biliona juana (469 milijardi američkih dolara).

Tako je ovaj grad postigao rast veći od očekivanog prošle godine, pokazali su službeni podaci.

Grad je ostvario 3,01 milijarde juana BDP-a u 2017, sa godišnjim rastom BDP-a od 6,9 odsto, što je u skladu s rastom prethodne godine i prošlogodišnjim nacionalnim prosekom, objavio je Šangajska kancelarija za statistiku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
“Postizanje tri biliona juana je označilo značajnu prekretnicu i novu početnu tačku, s koje ćemo ići prema viskokvalitetnom razvoju i podizanju ključne konkurentnosti privrednog rasta kako bi ostvarili stabilan, zdrav i održvi razvoj”, rekao je direktor kancelarija Tang Huihao.

Rast viđen prošle godine je delom pokretan koordinisanim razvojem proizvodne industrije, koja je rasla za 5,8 odsto i uslužne industrije, koja je zabeležila rast od 7,5 odsto.

„Industrijska proizvodnja je zabeležila najbrži rast od 2011., a industrije visokotehnološke proizvodnje i strateške proizvodnje u nastanku su zabilježile zavidan rast”, rekao je Tang.

Porasla je i proizvodnja i prodaja vozila na novu energiju, s ukupnim industrijskim utroškom koji se podigao za 42,6 odsto od prethodne godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.