Ovčarstvo na severu Banata opstaje zahvaljujući podsticajima države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2018, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovčarstvo na severu Banata opstaje zahvaljujući podsticajima države

Zahvaljujući podsticajima države, retka autohtona sorta ovaca Čokanska cigaja još uvek je prisutna na severu Banata, mada u znatno manjem broju. Na području Vojvodine danas postoji oko 500 umatičenih jedinki ove rase.

Autohtona sorta ovaca Čokanska cigaja, koja je danas rasprostranjena isključivo na severu Banata, vrlo je otporna na sve vremenske uslove, a zahvalna je i za tov.

U proseku ojagnje jedno, retko dva, a meso i mleko su vrlo dobrog kvaliteta. Stočara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji gaje Čokansku cigaju ima vrlo malo, svega nekoliko i uprkos problemima, zahvaljujući premijama države, proizvodnja je održiva.

"Ona je tu opstala vekovima i vrlo dobro se prilagodila na klimu jer joj odgovara, ali sa odnosima proizvodnje, cene jer samo jagnjad prodajemo, teško da bi opstali da nije bilo državnih subvencija. Zaista ne bi mogli da opstanemo", rekao je Miloš Milanov, predsednik Udruženja ''Čokanska cigaja'', Sanad.

Čokanska cigaja isključivo se gaji radi prodaje jagnjadi, po ceni od dva evra po kilogramu žive vage za jagnje i sto dinara za kilogram po ovci. Zato stočari na severu Banata u tov gaje žensku jagnjag, a mušku prodaju vrlo brzo.

"Ranije smo držali mešanu rasu ovaca. Čokanska cigaja je mnogo otpornija i nije ona bez razloga opstala na ovim prostorima toliko dugo. Čvršća je ovca, ima dobru proizvodnju vune, mesa i mleka i ne zaostaje ništa za drugim rasama, u zavisnosti od toga kako se hrani je je ishrana najbitnija'', kazao je Milovanov.

Zahvaljujući pre svega ljudima koji još uvek drže do tradicije, čokanska cigaja i danas može da se nađe na banatskim pašnjacima, ali u znatno manjem broju. Na području Vojvodine postoji oko 500 umatičenih jedinki ove rase, podeljenih u četiri registrovana stada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.