Ovako sveobuhvatne mere podrške privreda nikada nije videla

Izvor: B92, 30.Mar.2020, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ovako sveobuhvatne mere podrške privreda nikada nije videla"

Moskva -- Ekonomski paket mera, koji je država najavila kao pomoć preduzećima, bankama i građanima, pomoći će da srpska privreda prebrodi trenutnu krizu.

Reč je o sveobuhvatnom paketu podrške koji na ovim prostorima do sada nikada nije viđen, kaže Toplica Spasojević, predsednik ITM sistema, koji u sastavu ima više firmi iz oblasti distribucije, logistike, proizvodnje hrane i metalnih proizvoda.

Kao posebno važnu odluku države, Spasojević ističe najavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mere za pomoć bankarskom sistemu, bez koga privreda ne može da opstane.

"Mere su sveobuhvatne, višeslojne i vertikalno integrisane. Od mikro, malih i srednjih preduzeća do velikih, a tu su i banke, Garancijski fond i Fond za razvoj, svi su uključeni u preživljavanje privrede", kaže Spasojević za Tanjug.

Navodi da najavljena suma pomoći od pet milijardi evra, što inače čini oko 10 odsto nacionalnog dohotka, jeste ozbiljan iznos koji država odvaja.

"Mislim da će to biti dovoljno da se privreda oporavi odmah posle krize i krene da radi, a možda do kraja godine i da 'ispegla' ove negativne efekte", smatra Spasojević.

Ističe da je važno da se značajan deo državnih mera odnosi i na banke, kako bi one mogle da nastave sa radom, a uz garanciju države za određene pakete usluga koje će nuditi.

"Mi smo preko različitih organizacija, od Saveza ekonomsta Srbije, Privredne komore Srbije, Naleda, Američke privredne komore, davali manje-više slične predloge. Vlada je imala i svoje inovativne predloge, i sklopilo se to u jedan ozbiljan paket podrške koji nije viđen kod nas i na ovim prostorima", ocenio je Spasojević.

U vreme prethodne globalne krize kapitala pre 10 godina, privreda Srbije, podseća Spasojević, nije imala veliku, gotovo nikakvu podršku, a sve što je tada traženo je bilo "razumevanje" države.

"Sada imamo i razumevanje i podršku i to je jako dobar znak", istakao je Spasojević.

U sistemu njegovih kompanija, kaže, 60 procenata firmi radi aktivno, postoje problemi, ali se rešavaju.

"Imamo određenih problema ali to se rešava. Napravili smo plan u skladu sa merama koje je epidemiološka služba dala i toga se pridržavamo. Oni koji mogu da rade od kuće, rade od kuće...60 posto firme normalno radi, 40 posto ne. Ali trudimo se i u ovim okolnostima da odradimo svoje poslove. Mislim da neće biti tako strašno", navodi predsednik ITM sistema.

Spasojević napominje da, ako se svi u "lancu privrede" budu održali, i budu osetili koristi od mera koje država donosi, biće sačuvane sve vitalne funkcije celog društva, a pre svega, ekonomije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.