Otvoren stečaj u Uljaniku; kraj hrvatske brodogradnje?

Izvor: Capital.ba, 14.Maj.2019, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren stečaj u Uljaniku; kraj hrvatske brodogradnje?

PULA, Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je otvorio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem, čiji je račun bio u neprekidnoj blokadi 231 dan zbog duga od 165 milijona kuna (oko 23 milijuna eura), od čega 76,5 milijona kuna (oko 10 milijuna evra) otpada na potraživanja radnika. Uljanik trenutno zapošljava 1118 radnika, od čega njih 1058 u Puli, a 60 u Rijeci, a svi oni će nakon proglašenja stečaja vjerovatno ostati bez posla. Tim povodom oglasio se i pulski gradonačelnik Boris Miletić >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << koji je kazao kako je tim potezom Vlada RH potpisala kapitulaciju hrvatse ekonomije te će ostati upamćena kao Vlada koja je uništila hrvatsku brodogradnju. Dodao je kako se uz Upravu Uljanika, koja snosi odgovornost za poslovanje društva, ne može amnestirati odgovornost države koja je najveći pojedinačni suvlasnik Uljanika s ukupno 25 odsto udjela i koja je svojom nebrigom i ignorancijom zapečatila sudbinu brodogradilišta, prenose hrvatski mediji. S druge strane, hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je kako odluka o otvaranju stečaja nije likvidacija i kraj nego da slijedi nova faza. Kazao je da će radnici putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina i na drugi način dobiti sredstava koja dosad nisu mogli dobiti. – Vlada nije digla ruke od brodogradnje, niti od Uljanika. Vlada je morala platiti 3,2 milijarde kuna državnih jamstava. Toliki novac nismo isplatili niti jednoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj – poručio je Plenković. Najavio je novu posjetu kineske delegacije i Uljaniku i Brodarskom institutu za desetak dana kako bi se nastavili pregovori o strateškom partnerstvu. Još nije poznato kakva je namjera kineskog China Shipbuilding Industry Corporationa u vezi s brodogradilištima Uljanik i 3. Maj, navodi HRT. Direktor Uljanik brodogradilišta Sandi Božac kazao je da se u pregovore može ići bez obzira na stečaj. Za razliku od Plenkovića radnici Uljanika nisu optimistični. – Danas se nije ugasio Uljanik, danas se ugasila brodogradnja. Zato što je Uljanik jedini kao brodogradilište mogao ugovarati sofisticirane brodove. Sada će se pojaviti spekulanti koji će pokušati opljačkati Uljanik, a pitanje je hoće li se radnici i vjerovnici ikada moći namiriti. Vlada se potrudila kako bi dozvolila pljačku nečega što je 163 godine postojalo i razvijalo se – rekao je predsjednik Sindikata Uljanik grupe Boris Cerovac. Fena Чланак Otvoren stečaj u Uljaniku; kraj hrvatske brodogradnje? се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

EKSKLUZIVNO Fotografije Uljanika nastale na dan stečaja zbog koga je u Puli proglašen DAN ŽALOSTI (FOTO)

Izvor: Blic, 14.Maj.2019

Trgovački sud u Pazinu je u ponedeljak odlučio da pokrene stečaj u pulskom brodogradilištu Uljanik. Svi radnici, njih 1.118, dobiće otkaz. "Blic Biznis" vam donosi ekskluzivne fotografije Uljanika nastale na dan proglašenja stečaja ove hrvatske kompanije koja je prethodnih decenija važila za...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.