Otvoren put Ljig-Preljina: Srbija našla deo sebe

Izvor: B92, 07.Nov.2016, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren put Ljig-Preljina: "Srbija našla deo sebe"

Ljig -- Deonica auto-puta na Koridoru 11 od Ljiga do Preljine svečano je otvorena danas, a u saobraćaj će biti pušten danas od 16 sati.

Deonica Ljig- Preljina prva je deonica na Koridoru 11 koja se pušta u saobraćaj a skratiće vreme putovanja sa sat na oko pola sata ili čak i nešto kraće.

Duga je 40,4 kilometara i njena izgradnja koštala je 308 miliona evra, od čega je 300 miliona evra kredit Azerbejdžana a 8 miliona evra investicija Vlade Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju te deonice da je nekoliko kilometara već prošao šleperom, kao i kroz tunel Šarani, u kojem je, kako je naveo, bilo metar i po više prostora.

“Toliko o tome koliko se istinito piše”, naveo je Vučić, povodom informacioja koje su se nedavno pojavile u medijima da su tuneli na trasi Ljig-Preljina preniski.

Na deonici Ljig-Preljina izgrađeno je 66 mostova, 4 velika tunela, koja su, kako je naveo premijer, najlepši i najsavremeniji utneli u Srbiji, a na 7,5 kilometara postavljena je i ograda koja amortizuje buku.

“Kad se vozite ovim putem sada osećate se kao u Italiji, Austriji, Nemačkoj, ovde u takovskom kraju možete da vidite kako je Srbija lepa, ovo je nešto što sam najviše želeo u životu, sva naša politika se svodi na to - izgraditi puteve, olakšati komunikaciju, uposliti ljudi, dovesti investitore”, naveo je Vučić.

On je podsetio da se u prethodnom periodu, od Titovog vremena, ništa nije gradilo, da je sve stajalo:

"Tih 40 godina se nigde nismo kretali, išli smo unazad, stajali smo u mestu, bili smo zemlja bez imena i bez snova, sve je stajalo".

"Ne možeš da veruješ zemlji koja ne gradi puteve, iz nje se odlazi, a retko ko se usudi da dođe. Izgradnjom puteva se sprečava odlazak i dovode ljudi", poručio je Vučić.

Kako je rekao, svaki naš put je i novi cilj i približvanje cilju, stepenik ka normalnijem i boljem životu, granica koju uspeš da pređeš, a da ostaneš svoj na svome.

Prema njegovim rečima, ova zemlja može da stigne jako daleko, iza granica i najluđih snova, da drugima postane uzor.

"Zato gradimo puteve, zato su nam potrebni za koraci od sedam milja. Samo jedan put je do tog cilja - sastavljen od mnoštva izgrađenih puteva, kilometara asfalta, naše sposobnosti da to izgradimo. I zato sam srećan jer znam šta to znači i koliko smo blizu nastavka putovanja koje nas čeka", poručio je on.

"Isplovi iz sigurne luke, otkrivaj, sanjaj, istražuj", citirao je Vučić Marka Tvena, rekavši da dodaje i :"Putuj jer nema veće slobode od toga".

Važno je koliko ćeš na tom putu da naučis, kaže premijer, dodajući da je to najveći cilj koji možes da postigneš i da tražiš od države.

"Pružamo i put i izbor", rekao je Vučić.

"Pravimo i pravićemo simbolično veliku Srbiju, toliko veliku sa prostorom za sve koji žele da dođu. Svejedno je kojim jezikom govore važno da su nam prijatelji, i da je to prijateljstvo neraskidivo. A oni koji nam nisu prijatelji nisu nam ni neprijatelji", rekao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija će nastaviti da gradi taj put, da kopa tunele, "nećemo dozvoliti da nam okovi prošlosti onemoguće budućnost".

"„Kada otvaramo svaki kilometar naši puteva srećan sam, jer znam da smo bliži nastavku velikog putovanja kojim krećemo mešalicama, šleperima i kranovima, povezujući svaki danom sve više ljude i gradove. Slobode nema bez puta, jer on daje slobodu kretanja, izbora i mogućnosti", naglasio je on.

Nema razloga zašto Srbija ne bi građanima mogla da pruži dobar život:

"Nije vlada sagradila autoput, već srpske kompanije sa Azvirtom, radnici njihovim žuljevitim rukama ali njihov trud je plaćen a vraćamo i kredite, a n kao pre. Mi danas hoćemo da platimo račune i prethodnih generacija a da ne zadužujemo nove", istakao je Vučić.

Samo otvorena izgrađena, povezana,z aposlena Srbija sa putevima može sutra da se odbrani od svakog neprijateljstva i zle namere, poručuje Vučić, dodajući da će se nastaviti rad na infrastrukturi.

"Putevi, samopouzadnje koji pružaju najbolja su zaštita jedne zemlje, najbolji način da pronađe sebe. Srbija je danas našla dragoceni deo sebe, nastaviće da traži sa svakim novim putem i svakim novim kilometrom", poručio je premijer.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Zorana Mihajlović izjavila je da je aktuelna Vlada Srbije završila autoput Ljig-Preljina na koji se čekalo 50 godina.

Ona je na otvaranju tog dela autoputa na Koridoru 11 poručila domaćim građevinarima i putarima da je Vlada Srbije stvorila sve potrebne uslove da bi mogli da rade, odnosno da više ne budu samo podizvođači podizvođača, već glavni izvođači.

"Sada je došao red na vas", rekla je Mihajlović i dodala da se od njih očekuje da ne kasne sa radovima, završavaju poslove u roku, poštuju radnike i isplaćuju plate na vreme jer i vlada ne duguje ni jedan jedini dinar i plaća sve na vreme.

Mihajlović je zahvalila radnicima što su danonoćno radili kako bi put danas mogao da bude otvoren.

Ministar ekonomije Azerbejdžana Šahin Mustafajev čestitatao je na otvaranju deonice i dodao da mu je drago što je jedna od vodećih azerbejdžanskh kompanija Azvirt dobro uradila posao.

"Ubeđen sam da će se naša dobra saradnja nastaviti", rekao je on.

Mustafajev je rekao i da postoji veliki potencijal za veću saradnju Srbije i Azerbejžana, posebno kroz osnivanje zajedničkih preduzeća koja bi nastupala na drugim tržištima.

Istakao je da su kompanije iz Azerbejdžana zainteresovane za učešće u privatizaciji u Srbiji i za projekte javno-privatnog partnerstva.

Direktor Koridora Srbije Dmitar Djurović izjavio da su građevinske firme koje su učestvovale u izgradnji tog autoputa vrhunski odradile svoj posao i da je to poklon svim građanima Srbije, koji će obezbediti sigurnu vožnju.

O tome kako se preusmerava saobraćaj na i sa Ibarske magistrale, pročitajte u posebnoj vesti.

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.