Izvor: RTS, 21.Maj.2022, 11:27

Počeo novosadski poljoprivredni sajam, Srbija i Mađarska imaju važne rezerve hrane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Srbija i Mađarska su jake poljoprivredne zemlje i imaju važne rezerve hrane i mogu da računaju jedna na drugu, poručio je mađarski premijer Viktor Obran. "Ako Mađarskoj nedostaje nešto, tu smo, ako nama, zvaćemo Budimpeštu", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.
U sklopu sajma, posetioci će moći da pogledaju izložbe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stoke, hrane i pića, a predstaviće im se i osiguravajuća društva, banke i druge institucije uz brojne poslovne i stručne skupove.

Svoj dan imaće i stočari. Već se zna da će zvezda izložbe biti četvorogodišnji bik Veliša, kao najkrupniji sa 1.700 kilograma. Udruženje "Agroprofit" predstaviće jedanaest izlagača sa 80 grla. 
Predstavljaju se i ratari i voćari, a uz savremenu mehanizaciju, sajam je prilika i za transfer znanja, jer će kroz niz seminara biti predstavljena najnovija dostignuća. 
Dan zemlje partnera ovogodišnjeg sajma – Mađarske biće 23. maja. Mađarska će se predstaviti na tri lokacije i to u Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozorištu, gde će predstaviti svoje kulturno nasleđe.
Osim privrede, Mađarska će predstaviti i kulturno-istorijske vrednosti i gastronomiju kroz degustacije specijaliteta mađarske kuhinje i vina.
Ove godine na sajmu će premijerno nastupiti i Maroko.
Otvaranju sajma prisustvovali su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar finansija Siniša Mali, pokrajinski premijer Igor Mirović i drugi brojni zvaničnici.
Predsednik Vučić i mađarski premijer Orban su pre zvaničnog otvaranja održali kratak sastanak. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić i Orban o hrani, energentima i sankcijama Rusiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Maj.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 21. maja da je na sastanku sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom dogovorio da Srbija deo energenata skladišti u Mađarskoj. "Pitao sam Orbana da li možemo da čuvamo delove energenata u Mađarskoj jer mi nemamo dovoljne skladišne kapacitete koji su...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.