Otvoren Mađunarodni sajam nameštaja u Beogradu

Izvor: RTS, 06.Nov.2018, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Mađunarodni sajam nameštaja u Beogradu

U Beogradu je otvoren Sajam nameštaja. Učestvuje više od 520 izlagača iz 45 zemalja. Uprkos najavama propasti srpske drvne industrije, ona pokazuje potencijal za opstanak, izjavio je ministar Rasim Ljajić na otvaranju.
Zabeležen je rast proizvodnje drvne industrije od devet odsto, prodaja nameštaja na domaćem tržištu porasla je 14 odsto, a prošlogodišnji izvoz uvećan za 16 procenata - iznosio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je 418 miliona evra.

To nije pun kapacitet domaće drvne industrije. Očekuje se da ovogodišnji izvoz nameštaja premaši 500 miliona evra.
Na sajmu je u fokusu kvalitetan i funkcionalan nameštaj svih vrsta i namena, uz dosta premijera, inovacija i novih kreativnih rešenja.
Potencijali domaće industrije nameštaja nisu potpuno iskorišćeni.
"Glavna prednost je što imamo dosta kvalitetnih proizvođača nameštaja na samom tržištu, kao i što imamo dobre resurse i kvalifikovane radnike. Problem je što su ti kvalifikovani radnici u manjku i potreban je bolji transfer studenata sa fakulteta do same privrede", kaže Ema Polić iz kompanije "Atlas Užice".
Kao najveće rivale pri izvozu u Evropsku uniju domaći proizvođači vide konkurenciju iz Kine, Vijetnama, Indonezije i Turske. U regionu, najveći konkurent je Bosna i Hercegovina.
"Izazovi industrije nameštaja leže u pronalaženju konkurentnosti kroz repozicioniranje na osi dizajna, cene i kvaliteta proizvoda. Prostor za povećanje dodate vrednosti u sektoru nameštaja je veoma veliki, pogotovu kroz rast učešća dizajna i marketinga", kaže Nataša Govedarica iz Privredne komore Srbije.
Sve manje je ljudi koji se odlučuju da rade u drvnoj industriji i proizvodnji nameštaja, kaže resorni ministar Rasim Ljajić.
"I drugi, još veći izazov je i činjenica da izvozimo rezanu građu i trupce, dakle polupoizvode i sirovine i oni su dostigli nekih 94 miliona evra. Ukoliko bi se taj izvoz smanjio i koristila rezana građa za proizvodnju nameštaja, mi bismo mogli da povećamo izvoz za 150, 200 miliona evra", kaže Ljajić.
Kada bi se na pravi način aktivirali skriveni potencijali domaće drvne industrije, oni bi mogli uticati na rast bruto domaćeg proizvoda, izvoza i zaposlenosti, kažu upućeni. Sajam nameštaja zatvara se u nedelju, 11. novembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.