Otvorena poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10

Izvor: RTS, 09.Nov.2019, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10

Svečano je otvorena poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 kilometara. Time je zaokružena izgradnja čitavog istočnog kraka Koridora 10, od Dimitrovgrada do Niša.
12.35 – Uz taktove pesme "Ovo je Srbija" svečano je otvorena poslednja deonica Koridora 10.

12.20 – Predsednik Aleksandar Vučić je zahvalio građanima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su došli na svečano otvaranje poslednje deonice istočnog kraka Koridora 10. Napravili smo puteve da bi Srbi mogli ne samo da odlaze već i da se vraćaju u Srbiju, poručio je predsednik, koji se obratio i na bugarskom jeziku. Istakao je i da nam je Bugarska bliža nego ikada pre.
12.15 – Nakon intoniranja himne Srbije, građanima se obratio premijer Bugarske Bojko Borisov. Danas povezujemo istočnu i zapadnu Evropu, neka nam je sa srećom, poručio je Borisov.
Otvaranju poslednje deonice istočnog kraka Koridora 10 prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, premijer Bugarske Bojko Borisov i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon intoniranja himne Srbije, Borisov je rekao da je izgradnjom Koridora 10 pao zid koji je delio Srbiju i Bugarsku, poredeći to sa padom Berlinskog zida, koji se dogodio na današnji dan pre tri decenije.
"Mi imamo luku Varnu, Burgas i sve do Istanbula nemamo prepreke. Cela bugarska privreda će koristiti ovaj put u celosti", poručio je Borisov.
Građanima se obratio i Vučić, rekavši da novi putevi koji se otvaraju omogućavaju građanima ne samo da odlaze, već i da se vraćaju u Srbiju. "Deco, ovo je vaša zemlja, vratite se da je načinimo boljom", poručio je Vučić.

Naveo je i da nam je Bugarska bliža nego ikada pre. "Za nekoliko meseci Bugarska će završiti poslednjih 12 kilometara prema Sofiji i onda i do Sofije, Istanbula i Burgasa neće biti nijednog metra da nije auto-put", naveo je Vučić i dodao da se povezujemo i našim gasovodima, kroz "Balkanski tok".
Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da se razvija i da se gradi bez prestanka. "Da imamo više posla, radnika, investicija, da možemo da kažemo da smo stvorili uspešnu zemlju", poručio je Vučić.
Izgradnja puta dužine 22,5 kilometara bila je veliki izazov za putare, a otvaranje ove deonice je značajno zbog toga što će vozači od sada zaobilaziti Sićevačku klisuru

Istočnim krakom Koridora 10 dužine 86,9 kilometara, od Niša do graničnog prelaza Gradina putovaće se samo pedesetak minuta.
Ukupna vrednost izgradnje istočnog kraka procenjuje se na oko 476 miliona evra, a Vučić je uoči otvaranja rekao da su izgradnju Koridora finansirali građani Srbije, posredstvom Evropske investicione banke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"ZID JE PAO" Borisov na Koridoru 10: Spajamo Zapadnu i Istočnu Evropu, sve do Istanbula nemamo prepreke

Izvor: Blic, 09.Nov.2019

Predsednik bugarske vlade Bojko Borisov poručio je danas da se otvaranjem istočnog kraka Koridora 10 spajaju Zapadna i Istočna Evropa.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.