Otvaranje firme za nedelju dana

Izvor: Politika, 20.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje firme za nedelju dana

U okviru pojednostavljivanja procedure za otvaranje firmi, od maja počinje izdavanje PIB-a na šalteru Agencije za privredne registre

Poslovni ljudi moći će uskoro još lakše da registruju preduzeće u Srbiji. Da bi firma bila registrovana, vlasnici neće morati da odlaze u Poresku upravu i tamo podnose zahtev za dobijanje poreskog identifikacionog broja (PIB), već će sa registracionom prijavom za osnivanje firme, podnetom u Agenciji za privredne registre, automatski pokrenuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << postupak i za dobijanje PIB-a. Taj broj će Agencija dobiti iz Poreske uprave u jednom danu i uneti ga, prilikom registracije, u rešenje o osnivanju privrednog subjekta.

Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre, kaže da će uspostavljanjem jednošalterskog sistema za registraciju firmi, od sredine godine biti objedinjene procedure za izdavanje rešenja o registraciji i dobijanje poreskog identifikacionog broja u ovoj agenciji.

– Projekat ima za konačni cilj uspostavljanje elektronske povezanosti i sa drugim državnim organima i institucijama u kojima se vode administrativne procedure za otpočinjanje poslovanja. Naša je ideja da objedinjavanjem procedura i elektronskim povezivanjem sa drugim institucijama skratimo vreme do otvaranja firme na nedelju dana. Preduslov za ispunjenje ovog cilja je izmena zakonskih propisa, koja će biti sprovedena kroz sveobuhvatnu reformu, za čije je sprovođenje odgovoran Savet za regulatornu reformu – ističe Obradović.

Agencija za privredne registre i Poreska uprava elektronskim putem već sada razmenjuju podatke o registrovanim privrednim subjektima, a posle usvajanja izmena i dopuna Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji prevaziđena je i zakonska prepreka za realizaciju zajedničkog projekta, na osnovu koga će biti objedinjene procedure za registraciju firme i izdavanje PIB-a na jednom mestu.

Prema izveštaju Svetske banke o poslovanju u 2008. godini, za otpočinjanje biznisa u Srbiji potrebna su 23 dana i 11 procedura. Troškovi registracije koštaju 8,9 odsto vrednosti BDP-a po glavi stanovnika. U poređenju sa drugim zemljama iz sveta, ovakvi uslovi nisu stimulativni za investitore.

Posle pada preduzetničke inicijative, koji je zabeležen krajem prošle godine kroz smanjeni broj novih privrednih subjekata, od početka 2009. godine broj novih firmi ponovo je porastao. Tako je od početka godine do danas osnovano 1.969 novih privrednih društava i 7.133 preduzetničke radnje.

– U elektronskoj bazi Registra privrednih subjekatatrenutno je registrovano 323.338 privrednih subjekata, od čega je 105.905 privrednih društava i 217.433 preduzetnika. Na osnovu upravo završenog prijema godišnjih finansijskih izveštaja, Agencija je primila 111.874 završna računa, od čega 3.373 pripadaju velikim i srednjih preduzećima, a 108.501 malim preduzećima i preduzetnicima koji vode dvojno knjigovodstvo – kaže Obradović.

Agencija poslednjih pet godina automatski sa rešenjem o registraciji osnivanja privrednog subjekta izdaje i matični broj firme, što se elektronski beleži u Republičkom zavodu za statistiku. Takođe, prilikom osnivanja radnje Agencija automatski prijavljuje preduzetnika na penzijsko osiguranje kod Fonda PIO samostalnih delatnosti.

U Agenciji za privredne registre firma se sada može registrovati najduže za tri dana, što je evropski prosek. Firma u Sloveniji registruje se za dva do pet dana, u Mađarskoj za dva do 30, u Bugarskoj za 14, a u Rumuniji za tri dana. Troškovi registracije nisu menjani od osnivanja Agencije, pa tako naknada za registraciju preduzetničke radnje košta 540 dinara, a za društvo sa ograničenom odgovornošću 3.600 dinara.

Pre registracije, budući vlasnik preduzeća treba da overi osnivački akt u sudu i otvori privremeni račun u banci na koji je potrebno uplatiti 500 evra kao minimalni osnivački kapital društva.

D. Spalović

[objavljeno: 21/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.